Kultúra a világ egy fura hely

Még a veszélytelennek tűnő anyagokból is ehetünk annyit, hogy az az életünkbe kerüljön

Fő a mértéktartás! – mondjuk sokszor anélkül, hogy belegondolnánk, mit is mondunk. Pedig van benne igazság, hiszen a mindennapos dolgokból is fogyaszthatunk annyit, hogy az életveszélyes helyzetbe sodorjon bennünket.

Az Asap SCIENCE most kétrészes videóban mutat be ezekből egy egész sornyit – köztük olyan ételeket és italokat is, melyekről sosem hittük volna, hogy veszélyesek.

A legérdekesebb megállapítások:

Hetven kávéban elég koffein van ahhoz, hogy megöljön egy hetven kilós embert.

Felesből tizenhárom is elég ugyanehhez.

Hat liternél több vizet sem ajánlott fogyasztani, hiszen az már vízmérgezéssel jár, melynek tünetei kezdetben fejfájás és különböző rohamok, de kómához, extrém esetben pedig halálhoz vezethet.

– Meggymagot már mindenki nyelt le, a lényeg viszont az, hogy ne széttörve fogyasszuk el, hiszen már egy-két magban is halálos mennyiségű cianid rejtőzhet.

– A csokoládéban lévő teobromin emberekre és állatokra is veszélyes – ezért nem adunk például édességet a kutyáknak és macskáknak, hiszen ők jóval lassabban bontják le azt. Embereknél a halálos adag néhány kocka csokinál természetesen jóval magasabb: testsúlykilogrammonként 1000 mg fogyasztása azonban már ránk nézve is komoly veszélyekkel jár. Nyugalom, ez legalább 85 tábla csokit jelent!

– Az egyre több országban legalizált marihuána is okozhat halált, de ehhez tizenöt percen belül cigaretták százezreit kellene elszívni, hiszen a veszélyes mennyiség ebben az esetben 680 kilogramm. Ha azonban valaki az evést választaná, huszonkét kiló is elég lenne ugyanehhez.

– A cukor is lehet veszélyes: 2,1 kg cukor akkora megterhelést jelent a szervezetnek, hogy abból már nem állnánk talpra.

– A napi háromszori fogmosáshoz használt fluoridos fogkrémek sem egészségesek nagy mennyiségben, bár némileg lehetetlennek hangzik, hogy valaki huszonnégy tubusnyit tömne magába belőle.

– A második videóanyag felhívja a figyelmet a gyümölcsöknek köszönhető C-vitamin-mérgezésre is: tizenegyezer narancs például már lebonthatatlan mennyiséget juttatna a szervezetünkbe.

– A banán sem jobb: négyszáznyolcvan darab magunkba tömése után például meggyőződhetünk arról is, hogy van-e túlvilági élet, köszönhetően a kis mennyiségben a sejtek megfelelő működésének biztosításában fontos szerepet játszó káliumnak.

Fotó: Aran Burton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik