Kultúra

Lex Habony: Lázár János műkincses javaslata miatt háborog a szakma

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2016. 11. 23. 07:00

Nem kölcsönzésről, hanem valami egészen másról van szó. Kihez, hogyan kerülnek a közgyűjtemények értékei? Egy biztos, Lázár János nem egyeztetett a szakmával.
Korábban a témában:

A Magyar Nemzet szúrta ki azt a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy gyakorlatilag bárki műkincseket kölcsönözzön a közgyűjteményektől.

(Mint később ki fog derülni, a kölcsönzés szó megtévesztő lehet, műkincskölcsönzésre most is van lehetőség.)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslata szerint a kulturális örökség védelméért felelős miniszter – tehát jelenleg ő maga –  javasolhatná, hogy az önkormányzati vagy állami közgyűjteményekben őrzött kulturális javakat, jellemzően műtárgyakat, kinek adják ki hasznosítás céljából

különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén, a versenyeztetés mellőzésével.

A Magyar Nemzet cikkében emlékeztetett: eddig is volt lehetőség arra, hogy kivegyék a műtárgyakat a múzeumok kezéből. Az egyik a kölcsönzés, a másik az, amikor a miniszter jelöli ki, hogy hol őrizzék vagy mutassák be a műtárgyat, „a széles körű hozzáférés céljait szem előtt tartva”. Utóbbi esetben a miniszter arról rendelkezik, hogy az egyik múzeum raktárában őrzött tárgy egy másik múzeumban bemutatható legyen.

Lázár János most azonban egy harmadik, egyelőre homályos hasznosításról nyújtott be módosítást.

A javaslat értelmében ráadásul a közgyűjteményekért felelős, emberi erőforrások miniszterének csak a véleményét kell kikérni, azonban arról nem szól a törvényjavaslat, hogy a véleménye kötné akár a kulturális örökségvédelemért felelős minisztert, akár a tulajdonosi jogok gyakorlóját.

Az “egyéb lehetőségek” mérlegelése nem szakmai kategória, hanem gumiparagrafus

A Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) a 24.hu kérdésére közölte: nem támogatják a “szakmai indok nélküli” javaslatot.

A jelen jogszabály-módosítás tervezet esetében nem látjuk, hogy bármilyen szükség lenne a törvény ilyen módosítására. Az “egyéb lehetőségek” mérlegelése nem szakmai kategória, hanem gumiparagrafus, így a biztosíték kérdésének felvetése nem is értelmezhető, hiszen maga a megközelítés szakmaiatlan teljes egészében.

Hozzátették: a végrehajtási rendelet nyilván tartalmaz biztosítékot, de

ez álláspontunk szerint érdemben nem fogja megváltoztatni a jelenlegi elképzelés szakmailag teljesen indokolatlan és értelmetlen voltát.

Lázár János Halász János kulturális államtitkárral közösen egyéni képviselői indítvány formájában nyújtotta be a törvényjavaslatot, ezért semmi sem kötelezte arra, hogy a beterjesztés előtt egyeztessen a szakszervezettel vagy bármelyik illetékes hivatallal. A KKDSZ szerint

Mindenesetre aligha hihető, hogy egy ilyen tartalmú törvénymódosítást “csak úgy” benyújt egy kormánypárti képviselő, anélkül, hogy erről az illetékes szakminisztériummal, melynek egyébként ő a vezetője, egyeztetett volna.

Image: 72986303, Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Hódmezővásárhely polgármestere interjú közben, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Fotó: Neményi Márton

A törvényjavaslat szerintük nem kölcsönzésről szól, hiszen – ahogyan korábban is említettük –  a műtárgykölcsönzés egy létező nemzetközi és hazai gyakorlat, amire eddig is lehetőség volt, megfelelő szakmai és pénzügyi biztosítékok mellett. Jellemzője, hogy általában intézmények kölcsönöznek vagy nyilvános kiállítóhelyek a közgyűjteményekből,

épp a “köz” érdekében, azért, hogy minél szélesebb körben legyenek megismerhetőek az eredeti műalkotások.

Nem a kölcsönzés a mumus

Tóth Pál Sándor art-consultant a 24.hu kérdésére megerősítette: a műkincsek kikölcsönzése megfelelő keretek között egyáltalán nem ördögtől való dolog, nagy külföldi múzeumok esetében is bevett gyakorlatról van szó.

Jó a múzeumnak, mert pénzhez jut, jó a kölcsönzőnek, mert nem kell megvásárolnia az alkotást, a tárgy pedig addig sem porosodik a raktárban.

Hozzátette: a kölcsönzés szigorú szabályait szerződésben rögzítik, megszabják többek között a szállítás és a biztosítás kereteit is.

A módosítás pikantériája az, hogy nem volt olyan régen a Habony Árpád-féle műtárgybotrány. A Szépművészeti Múzeum darabonként havi nettó 15 ezer forintért kölcsönzött tíz értékes festményt egy budapesti magánlakásba, a Halkó Gabriella és Jáksó László tulajdonában lévő Brand Lab Kft-nek. Hosszú pereskedés után az Átlátszó írta meg, hogy a képek a Szerb u. 9. szám alá kerültek, ahol Habony Árpád gyakran megfordul.

Célba lőttek a festményre

A Kisalföld foglalta össze, mi is történt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fenékpusztai kutatóházában 2000 októberében. A környezetvédelmi minisztérium azóta elhunyt államtitkára, Skultéty Sándor ötvenötödik születésnapját ünnepelte széles baráti körben, a minisztériumi fenntartásban álló nemzeti parkból már előző este elküldték az alkalmazottakat, hogy nyugodtabban dajdajozhassanak. A néhai államtitkárnak annyira nem tetszett Somogyi Győző Herman Ottó a Kis-Balatonnál című kétszer egyméteres festménye, hogy tanúvallomások szerint odavetette dáridózó vendégeinek:

Csináljatok valamit ezzel a képpel!

A gondnok lövéseket hallott a kertből, „a vegyész szakértő megállapította, hogy a grillsütőre kenődött festék a képből származhat, s a kereten lövésnyomok találhatók, amelyeket olyan fegyverből lőhettek ki, amellyel dr. Paróczai Csaba is rendelkezett” – emlékeztet a Greenfo. Dr. Paróczai Csaba az államtitkár titkárságvezetője volt, jogerősen pénzbírságra és a bűnügyi költség megtérítésére kötelezte a bíróság.

 

Az ügyben egy újságíró tett feljelentést, dr. Paróczai Csaba az eljárás kezdete után önként megtérítette a kárt a nemzeti parknak, majd maga kereste meg a festőt, hogy újra elkészíttesse a képet, amelynek kereskedelmi értéke az akkori szakértői vélemények szerint 1,2 millió forint volt. A Kisalföldnek fenntartotta korábbi véleményét, miszerint a képre nem lövöldöztek, hanem egy összetört borosüveg miatt sérült meg annyira, hogy egy meg nem nevezett restaurátor azt mondta, már nem lehet helyrehozni a műalkotást.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.