Belföld

Lázár tehetne javaslatot arra, hogy kinek adjanak kölcsön műtárgyakat

Egyelőre nem tudni, mik lehetnek a különös méltánylást érdemlő körülmények.

„Különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén, a versenyeztetés mellőzésével” lehetne átadni műtárgyakat az önkormányzati és állami közgyűjteményekből bárkinek, aki igényli, ha elfogadják azt a javaslatot, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Halász János fideszes politikussal közösen nyújtott be. Erről a Magyar Nemzet számolt be.

A javaslat értelmében Lázár a kulturális örökség védelméért felelős miniszterként javasolhatná, hogy kinek adják birtokba „hasznosítás céljából” a kulturális javakat. A lap megjegyzi, hogy a „különös méltánylást érdemlő körülmény” nincs meghatározva, kérdés, mit tartalmaz majd a részleteket szabályozó kormányrendelet.

A lap emlékeztet, hogy a műtárgyak kölcsönzése különösen érzékeny témává vált azután, hogy az év elején kiderült: a Szépművészeti Múzeum darabonként havi nettó 15 ezer forintért kölcsönzött tíz értékes festményt egy budapesti magánlakásba, a Halkó Gabriella és Jáksó László tulajdonában lévő Brand Lab Kft-nek. Hosszú pereskedés után az Átlátszó derítette ki, hogy a képek a Szerb u. 9. szám alá kerültek, ahol Habony Árpád gyakran megfordul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik