Közélet

Titokban adták el az MKB képeit Matolcsy alapítványainak

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 03. 07:56

Ismeretlen áron szerezték meg az MKB festménygyűjteményeinek legértékesebb részét Matolcsy alapítványai.

A HVG legfrissebb számában arról ír, hogy az államosított MKB hirtelen eladta festménygyűjteményét, de annyira titokban, hogy arról még a legnagyobb galériák sem tudtak.

Ettől függetlenül az eladást árverésnek hívták, a Nagyházi Galériában tartották. A hetilap megkeresését azonban elutasították, azzal, hogy az eseményt a bank szervezte. Ők intézték azt is, hogy a lap szerint csak a Matolcsyék alapítványait hívhatták el.

A képek között megtalálható:

  • Barabás Miklós – Egy utazó cigánycsalád Erdélyben
  • Székely Bertalan – Csónakázó szerelmesek
  • De ott voltak Benczúr, Rippl-Rónai és Mednyánszky képei is, a becsült érték körülbelül egymilliárd forint.

A gyűjtemény kurátora elismerte, hogy csak a Matolcsy-féle alapítványok jöttek el az árverésre, de a részletekért Gerhardt Ferenc MNB-alelnökhöz igazította az újságírókat, ő a 30 milliárdos “Értéktár” programjának a vezetője, aminek keretében műkincseket vesznek Matolcsyék.

De ő sem árult el semmit, az MKB is későbbre ígért választ. A bank vezetője egyébként az a Balog Ádám, aki Matolcsy bizalmasa, korábbi beosztottja.

Frissítés, 10:07

Cikkünk megjelenése után levelet küldött szerkesztőségünkbe az MKB. Azt írják, az MKB Bank nem értékesítette műgyűjteményének egyetlen darabját sem: hamis állítások jelentek meg a HVG cikkében.

Teljes mértékben hamis és félrevezető a HVG ma megjelent cikke, mivel az MKB Bank nem adta el gyűjteményének kiemelt darabjait, mi több: egyetlen műalkotástól sem vált meg.
Az MKB egy zártkörű meghívásos versenytárgyalást tartott, ami a műtárgypiacon teljesen bevett eszköznek számít. Különösen akkor, ha a gyűjtemény tulajdonosát az a szándék vezérli, hogy hiteles információt kapjon gyűjteményének piaci értékéről, illetve akkor, ha egy esetleges értékesítési szándék esetén gondoskodni kíván annak későbbi sorsáról. A hivatkozott versenytárgyaláson egyetlen műtárgy értékesítésére sem került sor.
Az MKB Bank továbbra is feladatának tekinti, hogy negyedszázados gyűjtőmunkájának eredményét közkinccsé tegye: a célja változatlanul az, hogy magángyűjteményéből közgyűjtemény váljon, melyhez minden esetben külső szakértői segítséget kér.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.