Belföld

Jáksóék fillérekért bérelhettek többszázmilliós műkincseket

Habony Árpád húgától vették meg a céget, amihez – miniszteri engedély nélkül – havonta tizenötezer forintért került háromszázmillió forint értékű festmény a Szépművészeti Múzeumból.

Tavaly október óta „indokolt esetben” miniszteri engedéllyel magánszemélyek is kölcsönözhetnek állami tulajdonú műtárgyakat azzal a feltétellel, hogy gondoskodnak az állagmegóvásról és időnként a nagyközönség számára is bemutatják a műkincseket – írja a VS.hu. Szakmai körökben nagy felháborodást keltett az új szabály és az a pletyka is felröppent, hogy kormányhoz közeli cégek és személyek visszaélnek a lehetőséggel.

A VS.hu birtokába jutott az a kölcsönadási szerződés, melyből kiderül, hogy Jáksó László és Halkó Gabriella cége, a Brand Lab Kft. 2013 végén tíz nagy értékű festményt vett kölcsön a Szépművészeti Múzeumból. Főleg XVII-XVIII. századi reneszánsz és barokk, olasz és németalföldi alkotásról van szó. A 292,5 millió forint összértékű festményeket havonta mindössze 15 ezer forintért vették bérbe.

A Brand Lab Tanácsadó Kft.-t Habony Árpád húgától, Habony Máriától vásárolta meg 2010-ben Jáksó László és Halkó Gabriella. Halkó volt a csaknem egymilliárd forintból gyártott Marslakók című sorozat producere, melyet a köztévé rendelt meg, de a műsor megbukott.

A VS.hu úgy tudja, hogy a festményeket egy magánlakásba vitték, azokat a nagyközönségnek soha nem mutatták meg és az is nehezen elképzelhető, hogy a kft. megfelelt volna olyan feltételeknek, mint a kölcsönzéshez fűződő „nemzeti kulturális érdek”.

A kölcsönzés 2016 végéig lett volna érvényes, de idén márciusban indoklás nélkül felmondták, talán a fokozódó médiaérdeklődés miatt – véli a portál. A Szépművészeti Múzeum arról tájékoztatott, hogy a minisztérium a már aláírt szerződésekhez utólag adja hozzájárulását, de a jóváhagyás kezdeményezése az intézmény szerint okafogyottá vált, mert a kölcsönzés „hamar” megszűnt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik