Kultúra

Azért nem volt hír a köztévében Bajor Imre halála, mert…

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2014. 08. 07. 14:51

...mert nem volt Kossuth-díjas. Ezt válaszolta nekünk az MTVA. Nem volt nehéz kideríteni, hogy hazudnak.

Korábban a témában:

Mint korábban írtuk, nem számolt be Bajor Imre tegnapi haláláról a köztelevízió. Sem a tegnap esti, sem a ma hajnali, reggeli Híradókba nem fért be a népszerű színész-komikus gyászhíre.

Jogosnak éreztük megkérdezni a Magyar Televíziótól és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól, hogy vajon miért történt mindez, vajon milyen szerkesztési koncepció áll a háttérben.

Ezt a választ kaptuk:

“Sajnálatos módon nagyon sok haláleset történik, mindről az esti 35 perces Híradó – érthető módon – nem tud beszámolni. A Híradó gyakorlata szerint, művészek esetében a Kossuth-díj az a „választóvonal”, amely esetben egy halálhír feltétlenül bekerül az összeállításba. Bajor Imre – noha több elismeréssel méltatták kiemelkedő munkásságát – nem volt Kossuth-díjas.”

Az MTVA emlékeztetett bennünket arra is, hogy:

“Bajor Imre haláláról a nemzeti hírügynökség, valamint a hirado.hu is részletes összeállítást közölt. A Kossuth Rádió délutáni Krónikája, az Esti Krónika és a Késő Esti Krónika is megemlékezett róla tegnap, ugyanakkor híreiben a Kossuth, a Dankó, a Bartók és a Petőfi adók is elmondták a gyászhírt.”

Bajor Imre mellesleg – sok-sok elismerése mellett – 1997-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 2007-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, ami az egyik legnagyobb állam által adományozható kitüntetés egyik fokozata.

Érdekes tény, hogy bár Bajor Imre halálhíre nem fért bele a köztévé műsoridejébe, a mai 6.30-as Híradóban azt nem felejtették el tudatni a nézőkkel, hogy Rétvári Bence EMMI államtitkár ajándékcsomagokat adott erdélyi árvagyerekeknek.

Rétvári a köztévében (rétvári bence)Kattintson a képre és gyönyörködjön!

És hogy miért hazudik a közmédia?

Mert korábban is beszámoltak olyan művészek haláláról, akik bár soha nem kaptak Kossuth-díjat, egy ország kedvencei voltak. Ilyen volt például Hollósi Frigyes 2012-esKézdy Görgy 2013-as, Bódi László “Cipő” szintén 2013-as vagy éppen Csala Zsuzsa 2014-es gyászhíre.

Ferdítőgép közpénzből

A köztelevízió, de inkább egészében véve az egész magyar közmédia, csak nagy nehézségek árán nevezhető a közérdekű, alapos és hiteles tájékoztatás fellegvárának.

Szeretnek például retusálni. Ne feledkezzünk meg arról az esetről, amikor 2011-ben az Orbán Viktort többször is bíráló EP-képviselő, Cohn-Bendit Magyarországon járt, az m1 úgy számolt be a francia politikus sajtótájékoztatójáról, mintha Cohn-Bendit elmenekült volna onnan a köztévé kellemetlen kérdései elől. Utólag persze kiderült, hogy mindez hazugság. Fun fact: a hamisított felvételt készítő szakember, Papp Dániel mára az MTVA tartalomszolgáltatási igazgatója lett.

Vagy vegyük a lomnicizásként elhíresül történetet, amikor az m1 és a Duna TV híradójában – csakúgy, mint a bűnözőket – kiretusálták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét. A közmédia videótárába is meghamisítva került fel a videó. Később az mtv riportere azt mondta, feletteseitől kapta az utasítást, hogy „ennek így kell lennie.”

És ott van természetesen az a mókás eset is, amikor 2012-ben az ellenzék által szervezett, úgynevezett operaházi tüntetés alkalmával “nem találták a demonstrálókat”. Vígh András riporterből azóta olyan ikonikus mém lett, hogy a fal adta a másikat.

Nemrég az Eurovíziós dalfesztivált megnyerő, egyáltalán nem KDNP-kompatibilis szakállas osztrák nőről nem szóltak egy szót sem. Conchita Wurst győzelme hiába volt egész Európában vezető hír, a magyar köztévé erről nem vett tudomást.

Obersovszky – akkor is kimosdatom Schmitt Pált, ha nyakig kell elmerülnöm az emberi ürülékben – Péterről pedig még egy szót sem ejtettünk.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.