Belföld

Nem vizsgálja a Cohn-Bendit-riportot a Médiatanács

A kiegyensúlyozott tájékoztatás kötelezettségének megsértése miatt a Hatóság hivatalból nem indíthat eljárást.

A Médiatanács sajtóirodája a szervezet blogján azt a tájékoztatást adta, hogy kérelem hiányában a vitatott televíziós tudósítás vizsgálatára nincs lehetőségük – írja a nyest.hu. Erről saját blogján tájékoztatta az internetes lapot a tanács sajtóirodája.

A blogbejegyzésben a Médiahatóság sajtóosztálya kifejti, a médiatörvény 181. paragrafusa szerint a „kiegyensúlyozott (sokoldalú, tényszerű) tájékoztatás kötelezettségének megsértése miatt a Hatóság hivatalból nem indíthat eljárást. Az eljárás megindításához az kell, hogy az ügyben kifejezésre nem juttatott álláspont képviselője, illetve bármely néző vagy hallgató kérelemmel forduljon a hatósághoz.” A hatóság értelmezése szerint a nyilvános sajtótájékoztató nem számít kérelemnek.

További izgalmas fejlemény, hogy a Médiatanács értelmezése szerint „jogsértés megállapítása esetén bírság nem szabható ki, a médiaszolgáltatási jogosultság felfüggesztésére, „elsötétítésre” nem kerülhet sor, a médiaszolgáltatási szerződés nem mondható fel, illetve a médiaszolgáltatási jogosultság nem szüntethető meg.”

Az Index számolt be arról, hogy egy, az LMP által szervezett sajtótájékoztatón a Magyar Televízió képviseletében megjelent tudósító az eseményen elhangzottakat megmásította. A riporter pedofil vádakkal támadta (a korábban Orbán Viktort élesen kritizáló) Daniel Cohn-Bendit-t, majd a tudósításban azt állították, hogy a francia európa parlamenti képviselő nem válaszolt a kérdésekre, és elhagyta a termet. Mint a vágatlan felvételből később kiderült, mindkét állítás hamis volt. A híradós anyag készítőjét, a 32 éves Papp Dánielt azóta kinevezték a médiaalap hír- és hírháttér műsorok főszerkesztőségének élére.

AJÁNLOTT LINK:

Nem vizsgálja a Cohn-Bendit-riportot a Médiatanács (Nyest.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik