Belföld

Lomnici-retus: kipakolt az MTV riportere

Az éhségsztrájkolókhoz került levélben a riportot készítő újságíró részletesen beszámol a Lomnici-ügy előzményéről. A médiahatóság mégsem vizsgálódik.

Nagy Navarro Balázs kedden, rendkívüli sajtótájékoztatón felolvasott néhány részletet abból a – korábban, a Naphegy téren egyszer már idézett – levélből, amelyet állítólag az elhíresült Lomnici-anyag készítője írt a médiatanácsnak; eszerint a riporter feletteseitől kapta azt az utasítást, hogy „ha másként nem megy, húzzál zsákot a Lomnici fejére, mert még vágóképben sem látszódhat a riportban”.

Amikor a riporter megkérdezte, hogy miért és hogyan készítsen a sajtótájékoztatóról úgy riportot, hogy a megmozdulás egyik főszervezője és házigazdája még vágóképen sem látszódhat, akkor állítólag azt a választ kapta a felettesétől, hogy: „most mondta a főnök a telefonban, hogy ennek így kell lennie. Oldd meg! Nem emlékszel Mádl temetésére? Amikor a köztársasági elnök karon fogva érkezett a temetésre Lomnicivel, és a vágóképben lement a délutáni híradóban? Élő (Élő Gábor, az MTI Hírcentrum akkori igazgatója – szerk.) sikítófrászt kapott és zengett a folyosó, úgy üvöltött, hogy szedjék ki ezt az embert a híradójából. Annak az adásnak a szerkesztője már nem „élte meg” az esti híradót. Te ugye nem erre pályázol?!” – idézte levelében felettese magyarázatát a riporter.

Az összes főnökömnek – akik kicsit pánikba estek – végül az a konszenzusos döntése született, hogy majd vágás után belenagyítanak a képbe, és Lomnici úr kiesik a bal szélén a képernyőnek” – folytatódik a beszámoló a retusálós esetről. „Mindezt három különböző jelentésben leírtam főnökeimnek is, ennek ellenére Böröcz úr (az MTVA vezérigazgatója – szerk.) figyelmeztetésben részesített. A figyelmeztetésben az áll, hogy a jövőben szigorúan a feletteseim utasítását kell követnem. A figyelmeztetést azzal a kérdéssel adtam vissza a feletteseimnek, hogy megmondanák mégis, mikor nem így történt? Mit kellett volna tennem? Valóban zsákot kellett volna húznom Lomnici úr fejére? (…) Hogyan fogok én a jövőben Lomnici úr szemébe nézni, ha megint interjút kell vele készítenem?” – idézte fel aggályait a médiatanácsnak írt levelében a riporter. Állítása szerint mindössze annyi választ kapott, hogy: „Lomnici úr tudja, hogy itt nem rólad volt szó, és mindez csak formalitás“.

A riporter elmondása szerint január óta már nem készíthet riportokat a híradó számára, két másik munkakörben továbbra is dolgozik, de a szerződését nem hosszabbították meg.

„Nem dönthet” a Médiatanács
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) múlt héten közölte: a hatóságnak nincs kompetenciája abban, hogy elbírálja a Lomnici-ügy, valamint a Cohn-Bendit-hamisítással kapcsolatban felmerült kérdéseket.
“A két eset által felvetett kérdések nem tartoznak a médiaszabályozás hatálya alá. A szabályozás ugyanis nem avatkozik bele a műsorszerkesztés folyamatába, ezekben a kérdésekben a hatóságnak nincs hatásköre, és nem dönthet” – áll a hivatalos közleményben. Szerintük “veszélyeztetné a sajtószabadságot, ha egyes riportok valódisága, valóságtartalma, hitelessége felől a hatóságnak kellene döntést hoznia”.

„Elképesztő, szégyenteljes és döbbenetes, hogy 45 napja nekünk kell itt folytatni azt a demonstrációt, hogy ezek az emberek eltakarodjanak a közmédiából, hogy páros lábbal rúgják ki és vonják őket felelősségre. Ezek az emberek a Magyar Köztársaság polgárainak pénzéből csalnak, manipulálnak, és mint látható, ehhez asszisztál az MTVA teljes vezetése” – ezt már nagy Navarro Balázs mondta a riporter levelének felolvasása után. A szakszervezeti elnök hozzátette: amennyiben a hatóság továbbra sem fogja vizsgálni az ügyet, az Európai Unióhoz fordulnak.

Előzmény

A Duna TV és az MTV egyik tavaly decemberi híradójában kitakarták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét arról a felvételről, ahol Tőkés László nyilatkozik. Tőkés László, az Európai Parlament alelnökeként, Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsának vezetőjeként tartott sajtótájékoztatót. Az MTVA vezérigazgatója később teljes körű vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka ezután kezdett éhségsztrájkba a közszolgálati televízió óbudai székháza előtt. A tiltakozással azt követelték, hogy a “kitakarási” ügy miatt bocsássák el az ügyben felelősséggel tartozó vezetőket. A demonstrálók kérései később részben teljesültek, amikor Élő Gábort, az MTI Hírcentrum igazgatóját, és Papp Dánielt, az MTVA hír- és hírháttérműsoraiért felelős főszerkesztőjét felmentették. Az éhségsztrájkolók most azt követelik, hogy távozzon posztjáról Böröcz István, az MTVA, és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója is.

Nagy Navarróék nemrég megalapították a Tiszta kezek elnevezésű mozgalmukat, és múlt héten a közszolgálati média egyik központjánál, a Naphegy téren követelték a „hírcsalók” távozását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik