Kultúra

Nőnevelés Szegeden, Somogyi Károly levelezése

Előadás a Somogyi-könyvtár alapításának tiszteletére.

A Somogyi-könyvtár alapításának tiszteletérea Somogyi-könyvtár Dóm téri, központi épületében rendezett hagyományos, tavaszi felolvasó ülésen Horniczky Anikó A nőnevelés története Szegeden – a magániskoláktól az állami intézetekig címmel 2014. március 13-án, csütörtökön délelőtt 10 órától tart előadást a könyvtár gyűjteményében található, egykori iskolai értesítők dokumentumai alapján.

Ezt követően Szőkefalvi-Nagy Erzsébet ’A teljesség felé’ –  Somogyi Károly kitartása címmel  a könyvtáralapító esztergomi kanonok és Windprecht, augsburgi könyvkereskedő levelezésének tanulságairól beszél.

Az ünnepi rendezvény nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel vár a Somogyi-könyvtár.

A Nagyvíz napjai – tárlatvezetés

A Nagyvíz napjai című kamaratárlat rendezője a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében tárlatvezetésre várja az érdeklődőket 2014. március 13-án csütörtökön délután 16 órától. A kiállítással a Somogyi-könyvtár a Szegedet romba döntő, nagy árvíz 135. évfordulójára emlékezik.

A válogatásban látható, egykorú fényképeket, rajzokat, tudósításokat Jókai Mór írásaiból vett idézetek, költemények kötik össze.

A Hon 1879. március 13-i [!!], reggeli kiadásának vezércikkében így ír Jókai a katasztrófáról: „… s most zúdul a védtelenül hagyott városra a Tisza; nem a Tisza, hanem egy tenger…”

Majd azonnali segítségre buzdít, hogy legalább az emberéleteket menteni lehessen: „Segítsünk, siessünk menteni: adjuk a kezére a mentő eszközöket annak, a ki legközelebb éri a vész szinhelyét! Kössünk legalább erre a rövid időre egymás között békét, (adja isten, hogy rövid legyen) s tegyük a jót a jótett ösztönéből.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik