Nagyvilág

Trump még nem elnök, de már most világpolitikai darázsfészekbe nyúlt

Újabb példája annak, hogy Trump miként veszi semmibe az amerikai diplomáciai gyakorlatot.

Tajvan elnökével, Caj Jing-vennel beszélt telefonon Donald Trump megválasztott amerikai elnök – közölte pénteken Trumpnak az átmenetet irányító csapata. Az Egyesült Államok 1979 óta nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot a de facto önálló országként működő Tajvannal.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte: nagyon szokatlan, mi több, valószínűleg precedens nélküli, hogy egy amerikai elnök, vagy megválasztott elnök közvetlenül váltson szót Tajvan vezetőjével, Trump telefonbeszélgetése pedig vélhetően ki fogja váltani Kína tiltakozását.

Ez később meg is történt. Vang Ji kínai külügyminiszter szombaton “Tajvan kicsinyes trükkjének” nevezte a beszélgetést, közölve: nem hiszi, hogy ezzel megváltozik az Egyesült Államoknak az “egy Kína” elvét elfogadó politikája, amely a kínai-amerikai kapcsolatok egészséges fejlődésének az alapköve. Peking pedig nem szeretné, ha ezt a politikai alapot bármilyen módon megzavarnák vagy megkárosítanák.

Az átmenetet vezető csapat közleménye szerint Caj Jing-ven gratulált Trumpnak a megválasztásához, amit Trump is viszonzott. Beszélgetésük során kitértek az Egyesült Államok és Tajvan szoros gazdasági, politikai és biztonsági kapcsolataira.  A közleményből azonban nem derült ki az, hogy ki kezdeményezte a telefonhívást, amelyet tajvani és fehér házi források is megerősítettek. Trump később jelezte Twitter-oldalán, hogy Caj hívta fel őt.

Peking álláspontja szerint Tajvan és Kína szárazföldi része egyazon országhoz tartozik, saját területeként tekint a kínai polgárháború 1949-es befejezése óta de facto önálló országként működő szigetre. Tajpej és Peking 1992-ben jutott az ezt megerősítő “egy Kína” elvét elfogadó, úgynevezett 1992-es konszenzusra.

Washington 1979-ben vette fel diplomáciai kapcsolatait a Kínai Népköztársasággal, amivel együtt elfogadta az “egy Kína” elvét is, Pekinget tekinti Kína legitim képviselőjének. Az Egyesült Államok mindazonáltal szoros, de nem hivatalos kapcsolatokat ápol Tajvannal.

A tajvani elnök – aki a sziget függetlenségét szorgalmazó Demokratikus Haladó Párt (DPP) első embere is – májusi beiktatásakor nem tért ki arra, hogy elődjéhez hasonlóan elismeri-e az említett konszenzust, ami miatt fagyos lett Tajpej és Peking viszonya, utóbbi pedig június végén befagyasztotta intézményes kommunikációs csatornáit a szigettel.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a telefonbeszélgetésről szóló bejelentést követően közölte, hogy Washington továbbra is elkötelezett az “egy Kína” elve mellett.

Az AP szerint a telefonhívás újabb példája annak, hogy Trump miként veszi semmibe az amerikai diplomáciai gyakorlatot: állítólag több külföldi vezetőt is az Egyesült Államok külügyminisztériumának útmutatása nélkül hívott fel november 8-i megválasztása óta.

Nem sokkal a telefonhívásról tett bejelentést követően Donald Trump – a választási kampány idején megismert szokásához híven – sajtótájékoztató helyett a Twitteren reagált a beszélgetésre. Trump először közölte, hogy a tajvani elnök hívta őt azzal a céllal, hogy gratuláljon a megválasztásához. Nagyjából fél órával később pedig azt írta: “érdekes, hogy az Egyesült Államok több milliárd dollár értékben ad el haditechnikai eszközöket Tajvannak, de nekem nem lenne szabad fogadni egy gratuláló hívást”.

Eközben a tajvani elnöki hivatal tudatta: Trump és Caj kitért a kétoldalú együttműködésre és annak szorosabbá fűzésére. A megválasztott amerikai elnök és a tajvani államfő emellett eszmét cserélt “a hazai gazdasági fejlődés szorgalmazásáról és a nemzetvédelem megerősítéséről”, amelyeknek célja az állampolgárok jobb életének és biztonságának a megteremtése – áll a közleményben.

Az elnöki hivatal nem részletezte, hogy Tajvan biztonsági szükségletei szóba kerültek-e, ugyanakkor tudatta: Caj Jing-ven mellett vonalban volt Joseph Wu, a tajvani nemzetbiztonsági tanács vezetője és David Li külügyminiszter is.  Alex Huang, a tajvani elnök szóvivője pedig azt mondta: mindkét oldal előre egyeztetett a kapcsolatfelvételről.

Kellyanne Conway, Donald Trump szóvivője és tanácsadója a CNN amerikai hírtelevíziónak a telefonhívással kapcsolatban azt mondta: a megválasztott elnök “tisztában van” az Egyesült Államok tajvani politikájával.

“Trump megválasztott elnök részletes tájékoztatást kapott, és folyamatosan, teljesen tudatában van ezeknek a kérdéseknek, függetlenül attól, hogy ki van a kagyló másik végén” – magyarázta a tanácsadó.

Figyelemre méltó, hogy Keng Suang kínai külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján szóba került az Egyesült Államok és Tajvan kapcsolata. A szóvivő hangsúlyozta, hogy Kína hevesen ellenzi a hivatalos és katonai kapcsolatok bármilyen formáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik