Élő Nagyvilág

Lövöldözés egy müncheni bevásárlóközpontban: kilenc halott, sok sérült

Több lövés dürdült a München északi részén fekvő Olympia bevásárlóközpontban. A hírek kezdetben egy áldozatról szóltak, később a rendőrség is megerősítette, hogy többen is meghaltak, illetve megsérültek. A helyszínre több száz, nehézfegyverekkel felszerelt rendőr, sok tűzoltó, majd később kommandósok érkeztek. A helyszínt és környékét kiürítették, a teljes müncheni metróforgalmat leállították.

Egy 18 éves fiatal lövöldözött

Egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár volt a péntek esti müncheni lövöldözés elkövetője – közölte a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője szombaton hajnalban – jelentette az MTI. Hubertus Andrä müncheni tájékoztatóján elmondta, hogy a kilenc halálos áldozatot követelő lövöldözés elkövetőjének indítékairól egyelőre semmit sem tudnak, és nincs arra utaló jel, hogy lettek volna társai.

Holttestét 20.30-kor találták meg a bevásárlóközpont közelében egy mellékutcában, ahol a nyomozás első adatai alapján öngyilkosságot követett el. A támadóra tüzelt egy civil ruhás rendőr, boncolással kell megállapítani, hogy megsebesítette-e.

A fiatalember több mint két éve lakott Münchenben, nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásokban. Egyetlen pisztollyal lövöldözött. Még nem tudni, hogy a fegyver milyen típusú és hogyan szerezte.

 

Szombaton összeül a biztonsági tanács

Angel Merkel német kancellár szombatra hívta össze a biztonsági tanácsot – közölte Peter Altmaier kancelláriaminiszter, aki hozzátette: az érintett miniszterek már úton vannak Berlinbe. A miniszter korábban elmondta: a kancellárt folyamatosan informálták a berlini eseményekről.

A kormányszóvivő így twittelt erről:

Rendőrség: legalább tíz sérült

A müncheni rendőrség legalább tíz sérültről számolt be. Mint írják, még tart a nagyszabású művelet, nem tudnak megnyugtató híreket közölni.

A Bayern München szomorú és zavarodott

“Szomorúság, együttérzés, zavarodottság. A Bayern München gondolatban az érintettekkel van” – írta ki a csapat Twitter-oldalára.

Robottal vizsgálják a holttestet, mert bomba lehet a táskájában

Ahogyan korábban is írtunk róla, feltételezések szerint bomba lehet az egyik elkövetőnél. A Bayerische Rundfunk tájékoztatása szerint robottal vizsgálják a bevásárlóközponttól egy kilométerre megtalált holttestet, mert attól tartanak, hogy robbanószerkezet lehet nála.

Trump imádkozik

Ő a Facebookon. A Republikánus Párt elnökjelöltje imádságát küldi mindazoknak, akik érintettek a müncheni támadásban.

Mint írta, ez így nem folytatódhat tovább. A terrorizmus térhódítása veszélyezteti a civilizált emberek életét és mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk őket ebben.

Megszólalt Clinton

A Twitteren. A Demokratikus Párt amerikai elnökjelöltje folyamatosan figyelemmel követi a müncheni fejleményeket. Mint írta, kiállnak német barátaik mellett, akik jelenleg a tetteseket keresik.

Kancelláriaminiszter: nem zárható ki a terrorizmus

Peter Altmaier az ARD német köztelevíziónak azt mondta: a biztonsági szervek minden lehetséges irányban nyomoznak és “nem zárnak ki egyetlen hipotézist sem”, nem lehet kizárni, hogy terrortámadás történt. Az elkövetők lehetséges számáról elmondta: egy emberről tudják biztosan, hogy részt vett a lövöldözésben, az illető szökésben van.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik