Élő Nagyvilág

Irán elfoglalt egy Izraelhez köthető konténerhajót

ASHRAF SHAZLY / AFP
ASHRAF SHAZLY / AFP

Joe Biden visszatér a Fehér Házba az iráni-izraeli helyzet miatt

Az amerikai elnök Delaware állambeli otthonában töltötte a hétvégét, de az egyre feszültebbé váló iráni-izraeli helyzet miatt visszautazik Washingtonba. A Fehér Ház tájékoztatása szerint Joe Biden a Nemzetbiztonsági Tanáccsal fog egyeztetni a közel-keleti válságról.

Joe Biden a nyilvánosságra került amerikai hírszerzési információkkal egybehangzóan a minap arról beszélt, hogy arra számítanak, Irán hamarosan megtámadja Izraelt.

A hónap elején Izrael halálos csapást mért az iráni konzulátus épületére Damaszkuszban. Ezután Ali Hámenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője válaszcsapást lengetett be, mire az izraeli külügyminiszter közölte, hogy amennyiben Irán rájuk támad, Izrael visszavág.

(The Guardian)

Megtámadtak egy palesztin falut az izraeli telepesek

Megtámadott egy palesztin falut izraeli telepesek egy csoportja Ciszjordániában. Legalább egy ember meghalt, tizennyolcan megsérültek, több épület leégett. Izraeli források szerint egy közelmúltban eltűnt 14 éves izraeli fiú miatt rendeztek pogromot a telepesek a szomszéd faluban.

Az izraeli védelmi miniszter Joáv Galant a támadás után arra kérte a telepesek, hogy ne önbíráskodjanak.

Mára több mint 700 ezer telepes, Izrael lakosságának 10 százaléka él Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. A háború október 7-ei kezdete óta a telepesek több mint 700 alkalommal támadtak a palesztin lakosságra.

(Euronews / The Guardian)

Irán magára vállalta a konténerhajó elfoglalását

Az iráni állami hírügynökség szombaton közölte, hogy a forradalmi gárdisták lefoglaltak egy MSC Aries nevű hajót. Az IRNA a konténerhajóról azt állította, hogy Izraelhez köthető, és közölte, hogy Irán felségvizeire szállítják. A gárda haditengerészeti különítménye egy helikopterről ereszkedett a portugál felségjelzés alatt közlekedő hajóra, majd lefoglalta azt – írja az IRNA.

A hajó valóban egy izraeli milliárdos, Eyal Ofer egyik cégének tulajdona.

Joe Biden a nyilvánosságra került amerikai hírszerzési információkkal egybehangzóan a minap arról beszélt, hogy arra számítanak, Irán hamarosan megtámadja Izraelt.

(The Guardian)

Iráni tisztviselő: Izrael teljes készültségben és pánikban van

Az iráni legfelsőbb vezető, Ali Hámenei ajatollah egyik vezető tanácsadója szerint Izrael egy esetleges iráni válaszcsapástól tart, miután a hónap elején halálos csapást mértek az iráni konzulátus épületére Damaszkuszban.

A cionisták már egy hete teljes pánikban, teljes készültségben vannak,

idézte Jahja Rahím Szafavit az iráni ISNA hírügynökség. „Nem tudják, hogy Irán mire készül, ezért ők és támogatóik rettegnek” – állítja a legfelsőbb vallási és politikai vezető bizalmasa.

(al-Dzsazíra)

Kommandósok megrohamoztak egy hajót a Hormuzi-szorosban, Irán állhat a támadás mögött

Kommandósok szombaton megrohamoztak egy hajót a Hormuzi-szoros közelében; a támadást egy közel-keleti védelmi tisztviselő Iránnak tulajdonította a Teherán és a Nyugat közötti szélesebb körű feszültségek közepette. Irán nem ismerte el azonnal, hogy lefoglalt volna egy hajót, és az állami média sem közölt semmilyen jelentést az incidensről.

Joe Biden nemrég arról beszélt, hogy arra számítanak, Irán hamarosan megtámadja Izraelt.

Hollandia vasárnap bezárja teheráni nagykövetségét

Hollandia vasárnap elővigyázatosságból bezárja teheráni nagykövetségét – közölte szombaton a holland külügyminisztérium az Irán és Izrael közötti növekvő feszültségre hivatkozva. A közlemény szerint a tárca vasárnap dönt arról, hogy a nagykövetség hétfőn újra kinyit-e.

Írország és Spanyolország továbbra is el akarja ismerni a palesztin államot

Írország és Spanyolország megismételte azon szándékát, hogy olyan országok szövetségét hozza létre, amelyek hamarosan elismerik Palesztinát nemzetállamként. Simon Harris ír kormányfő és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök pénteken fogadkozott, hogy nemzetközi támogatást szereznek a kétállami megoldáshoz Izraelben és Palesztinában.

Izrael népe biztonságos és békés jövőt érdemel. Ahogyan Palesztina népe is. Egyenlő szuverenitás, egyenlő tisztelet egy olyan térségben, ahol minden vallású és hagyományú ember békében él együtt

– mondták az országok vezetői.

„Remélem, hallasz engem, légy erős! Harcolunk és veled vagyunk”

„Remélem, hallasz engem, légy erős! Harcolunk és veled vagyunk” – üzente a Blikk cikke szerint annak a magyar származású férfinek a felesége, akit a Hamász terroristái október 7-én raboltak el a Nir Oz kibucból. Omri Miran – akinek az édesanyja magyar születésű, így a férfi is magyar állampolgár – csütörtökön töltötte be negyvenhetedik életévét.

Próbálok mindent megtenni, hogy Omri mielőbb hazatérhessen, de nincs sok eszközöm. Sok emberrel beszélek, próbálok információkat gyűjteni, valamint a lehető legtöbb helyen elmondani, hogy mi történt velünk

– mesélte a feleség, aki a férje eltűnése óta minden fontosabb eseményt feljegyez, egyfajta naplót vezet.

Biden Iránnak: Ne!

Joe Biden időben közeli támadást vár Irán részéről Izrael ellen – az amerikai elnök erről újságírók előtt beszélt a Fehér Házban pénteken. Úgy fogalmazott, hogy az offenzíva előbb, mint később fog bekövetkezni, de megjegyezte, hogy a titkos információkat nincs módjában megosztani.

Hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Izrael védelme iránt. Arra a kérdésre, hogy mit üzen Iránnak, az elnök annyit mondott:

Ne!

– amivel arra utalt, hogy ne lépjék meg, amit terveznek. Az amerikai védelmi minisztérium illetékesei korábban pénteken arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok további katonai eszközöket irányított a közel-keleti régióban állomásozó egységeihez erősítésként.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora szintén pénteken közölte, hogy az Egyesült Államok felülvizsgálta a Közel-Keleten állomásozó katonai erejének elhelyezkedését az Irán által Izrael felé megfogalmazott fenyegetés miatt. Hangsúlyozta: az amerikai adminisztráció hírszerzési forrásai is megerősítik, hogy az Irán által jelentett fenyegetés hiteles és valós veszély Izrael számára, de rámutatott arra, hogy iráni vezetők nyilvánosan is megfogalmazták Izrael elleni szándékukat. A kommunikációs koordinátor közölte, folyamatosan egyeztetnek az izraeli féllel annak érdekében, hogy biztosíthassák, Izrael képes megvédeni magát egy ilyen jellegű támadással szemben.

Olvasói sztorik