Élő Nagyvilág

Lövöldözés egy müncheni bevásárlóközpontban: kilenc halott, sok sérült

Több lövés dürdült a München északi részén fekvő Olympia bevásárlóközpontban. A hírek kezdetben egy áldozatról szóltak, később a rendőrség is megerősítette, hogy többen is meghaltak, illetve megsérültek. A helyszínre több száz, nehézfegyverekkel felszerelt rendőr, sok tűzoltó, majd később kommandósok érkeztek. A helyszínt és környékét kiürítették, a teljes müncheni metróforgalmat leállították.

Minden tűzoltó a helyszínen

A müncheni tűzoltók szóvivője arról beszélt, hogy a mentők és a tűzoltóság minden elérhető munkatársa a helyszínen van. Senki sem sérült meg közülük.

Őrizetbevétel folyamatban, bomba a táskában

Rendőrségi körökben arról beszélnek, hogy ezekben a pillanatokban őrizetbe vesznek valakit a bevásárlóközpont közelében – írja a Focus. A helyszínen rengeteg a rendőr, páncélozott kocsik is megjelentek. Meg nem erősített információk szerint az egyik ámokfutó hátizsákjában robbanószerkezet lehet.

Akut terrorveszély

Így definiálja a helyzetet a rendőrség – írja a BBC müncheni sajtójelentésekre hivatkozva.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

"Szar külföldi"

A Bild arról ír, hogy az RTL-nek egy szamtanú azt mondta, hogy az egyik, bakancsot viselő ámokfutó azt kiabálta: “Szar külföldi”.

Hat halálos áldozat

Az Abendzeitung arról ír, hogy hivatalosan is megerősítették, hogy eddig hat halálos áldozata van a lövöldözésnek. Azt azonban, hogy terrortámadás történt, még nem jelentették ki az illetékesek, azonban nem zárják ki ennek lehetőségét. Münchenben már nem csak a teljes metróvonalat zárták le, a főbb busz- és villamosvonalakon is leállt a közlekedés. Az utcák kiürülnek.

Külügyminisztérium: senki ne menjen az utcára

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) arra kéri a Münchenben élő magyarokat, hogy tartsák be a helyi hatóságok utasításait, és ne menjenek az utcára. A tárca péntek esti közleményében azt írta: a Müncheni Főkonzulátus folyamatosan figyeli az eseményeket, a Főkonzulátus munkatársai kapcsolatban vannak a rendőrséggel, de hivatalos tájékoztatást még nem kaptak.

(MTI)

 

A Karlsplatzon nem volt lövöldözés

A Reutersre hivatkozva a Spiegel arról ír, hogy a korábbi híresztelésekkel szemben a város egyik csomópontjának számító Karlsplatzon nem volt lövöldözés.

Kommandósok a metrómegállónál

Egy szemtanú szerint az Olympiapark metrómegállónál minden érkezőt felszólítanak a biztonsági erők felfegyverzett tagjai, hogy emeljék fel a kezüket és dobják el csomagjaikat. Csak alapos ellenőrzés után folytathatják útjukat – írja a Focus.

Katasztrófahelyzetet hirdettek

München városa kihirdette a katasztrófahelyzetet. Mindenkinek otthon kell maradnia, bekapcsolt televízió és rádió mellett, kerülni kell a nyilvános helyeket.

Kiürítették a főpályaudvart

A Spiegel szerint kiürítették a müncheni a főpályaudvart. A városvezetés okostelefonos alkalmazában kérte a lakosságot, hogy ne hagyják el otthonaikat.

Szökésben a lövöldözők

A müncheni rendőrség azt közölte, hogy még nem fogták el a lövöldözőket. Többes számban beszélnem róluk, tehát már biztos, hogy nem csak egy támadó van.

 

Figyelmeztetik a taxisokat

hogy ne vegyenek fel utasokat. A müncheni lövöldöző (vagy lövöldözők) ugyanis sajtójelentések szerint még mindig szökésben van.

(via BBC)

Három halálos áldozat

A helyi Abendzeitung szerint megerősítették: három halálos áldozat van. Mint írják, a rendőrség egyelőre nem tud az ámokfutók hollétéről. A rendősrég helyettes szóvivője arról beszélt, hogy igyekeznek kontroll alatt tartani a helyzetet, egyelőre azonban a támadás háttere nem világos.

Teljes a pánik Münchenben

Az Abendzeitung szerint a Stachusnak is nevezett Karlsplatzon, a város egyik csomópontján is lövéseket hallottak. Az értesülést hivatalosan egyelőre nem erősítették meg. A teljes metróforgalmat leállították Münchenben, ott menekülhetnek az elkövetők. Az Abendzeitung információi szerint többen lehetnek. Teljes pánikról írnak.

Focus szerint a müncheni rendőrség azt kérte a lakosságtól, hogy kerüljék a nyilvános helyeket, maradjanak otthon. Megerősítették: több elkövetőt üldöznek a rendőrök. A müncheni kórházakban katasztrófariasztást adtak ki.

Nem sokkal este fél 8 előtt a Facebookon bekapcsolták a Safetycheck nevű alkalmazást. A müncheni rendőrség helyettes szóvivője közölte: a lövöldözés a bevásárlóközpont egyik gyorsétterménél kezdődött 17:52-kor.

Olvasói sztorik