Nagyvilág

A német kormány fátylat borítana Kaczynski uralmára

Bizakodva tekintenek a lengyel választás győztesével való együttműködésre.

A német kormány az újonnan megválasztott lengyel vezetéssel is szoros együttműködésre törekszik – mondta Steffen Seibert kormányszóvivő hétfőn, berlini sajtótájékoztatóján. A német kormány nem kommentálja a baráti demokráciákban lebonyolított választások eredményét – mondta Seibert, hozzátéve, hogy megvárják a hivatalos végeredményt, ezután pedig Angela Merkel kancellár biztosan kapcsolatba lép majd a győztessel.

A szóvivő elmondta: szoros partneri és baráti kapcsolat alakult ki a két ország között, nem csak politikai téren. Sok lengyel él Németországban, láthatóan jól érzik magukat és azt szeretnénk, hogy ez így is maradjon – mondta Seibert, hozzátéve, hogy bizalmon és barátságon alapuló együttműködést szeretnének az új kormánnyal is.

Kitért ugyanakkor az elől a kérdés elől, hogy Merkel milyen emlékeket őriz az egykori, Jaroslaw Kaczynski vezette lengyel kormányról: azt mondta, szóvivőként nem feladata a kancellár emlékeiről értekezni, a győztes párt pedig nem is Kaczynskit, hanem Beata Szydlót jelölte kormányfőnek és a kancellár is vele tart majd kapcsolatot.

Jaroslaw Kaczynski 2006-2007-es miniszterelnökségének ideje alatt a német és lengyel kormány viszonya nem volt feszültségektől mentes. A Jog és Igazságosság Pártja a mostani eredménybecslések szerint abszolút többséget szerzett a törvényhozás alsóházában, így várhatóan egyedül alakíthat majd kormányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik