Külföld

A spanyolok be fogják tartatni a törvényt, ha a katalánok meg akarják azt kerülni

24.hu
24.hu

2015. 09. 28. 15:30

A függetlenségi pártokat tíz katalánból négy támogatta a választásokon, tehát “nem bírják a katalán társadalom többségének támogatását” – mondta a spanyol miniszterelnök hétfői madridi sajtótájékoztatóján, értékelve a katalán parlamenti választások eredményét.

Mariano Rajoy elmondta, hogy kész a párbeszédre az újonnan megalakuló katalán kormánnyal, de nem hajlandó beszélni Spanyolország egységéről, a nemzeti szuverenitásról, az állampolgári egyenlőségről.

Ha a katalán kormány terve, hogy megkerülje a törvényt, vagy olyan kijelentéseket tegyen, amelyek ellentmondanak az autonóm státusszal járó szabályoknak, vagy az alkotmánynak, akkor a spanyol kormány be fogja tartatni a törvényt – hangsúlyozta.

A spanyol kormányfő beszélt arról, hogy Katalóniában egy új kormányzati ciklus kezdődik, az újonnan megalakuló kormánynak pedig minden katalánért dolgoznia kell a nagyobb gazdasági és társadalmi jólétért. Ezen kívül felhívta az új katalán vezetés figyelmét arra, hogy számolja fel Katalóniában a megosztottságot, a feszültséget, a szembenállást, a monológot pedig váltsa párbeszédre. A spanyol kormány továbbra is biztosítja a jogállamiságot, mondta Mariano Rajoy.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.