Nagyvilág

Ferihegyet is megemlítik egy titkos CIA-kézikönyvben

A budapesti repülőtér is szerepel abban a CIA-nek készült kézikönyvben, amely a gyakran hamis úti okmányokkal utazó fedett ügynököknek ad tanácsot szigorúbb repülőtéri ellenőrzések esetére.

A Wikileaksen közzétett szöveg szerint a 2011-es, titkosított kézikönyv abban segít a fedett ügynököknek, hogy hogyan kerüljék el a lelepleződést a világ repterein, egy-egy megszokott biztonsági vizsgálat során, főképp ha adott esetben hamis úti okmányokat használnak, vagy az EU-n, illetve a schengeni zónán belül utaznak egy-egy akció során – oévasható a hvg.hu-n. Budapest repülőteréről ezt írják a kézikönyvben: “A budapesti Ferihegyi reptéren a biztonsági szolgálat zártláncú kamerarendszert (CCTV-rendszert) és egyirányú tükröket használ abból a célból, hogy kiszúrja az idegesnek tűnő utasokat”.

Részletesen beszámolnak a reptereken alkalmazott elektronikus biztonsági rendszerekről, a határőrök által alkalmazott procedúrákról ésvízumszabályokról. Számos repteret ki is emelnek és röviden bemutatják azokat az alapvető biztonsági eljárásokat, amelyekre fedősztorijuk vagy személyazonosságuk megőrzése érdekében az ügynököknek ismerniük kell. Így került be a válogatásba a budapesti reptérről szóló információ is.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója a hírportál megkeresésére azt mondta, az utasok érdekében a biztonsági területtel kapcsolatban semmilyen információt nem tud megosztani. Így tehát nem derült, tényleg bevetik-e a CCTV-rendszert, illetve a tükröket az ideges utasok kiszűrésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik