Nagyvilág

A britek is kínozhattak embereket

A CIA kínvallatásaiban játszott esetleges brit szerepről kér részletes információkat Washingtontól a londoni parlament illetékes bizottsága.

A bizottság azokra a részletekre kíváncsi, amelyek az amerikai szenátus által a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vallatási módszereiről összeállított, minap ismertetett jelentésből brit kérésre kimaradhattak – mondta a BBC-nek Sir Malcolm Rifkind volt brit külügyminiszter, az alsóház hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottságának elnöke. A Downing Street a szenátusi jelentés nyilvánosságra hozása után elismerte, hogy a brit kormány “módosításokat kért” a jelentésben.

Arról, hogy e kérés pontosan mire vonatkozott, a brit miniszterelnöki hivatal illetékese nem tért ki. A brit sajtó egybehangzó értesülései szerint azonban Nagy-Britannia “intenzíven lobbizott” Washingtonban a világszerte felzúdulást keltő szenátusi jelentés ismertetése előtt, hogy legalább a jelentés rövidített, nyilvános összefoglalójából maradjon ki a brit külső hírszerzés (MI6) és az elhárítás (MI5) szerepe a terrorgyanúsítottak vallatásában.

Rifkind a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette: az általa vezetett alsóházi bizottság a szenátusi jelentés nyilvános összefoglalójából esetleg “kiszerkesztett” részletek átadását kérte az Egyesült Államoktól, mert szeretne egyértelmű képet kapni arról, hogy voltak-e ebben a változatban olyan – végül kihagyott – utalások, amelyek a kínvallatásokban játszott brit szerepről szolgálnak részletekkel. Hozzátette: ha brit hírszerzési illetékesek jelen voltak terrorgyanúsítottak kínvallatásán – ahogy azt több egykori gyanúsított egybehangzóan állítja -, akkor e brit illetékesek bűnrészesek ezekben a kínzásokban. Sir Malcolm szerint ez “az alapvető brit normákat sértené”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik