Nagyvilág

Tömegmészárlás zajlik Líbiában

A líbiai fővárosban harci repülőgépek tüzet nyitottak a kormányellenes tüntetőkre - közölte hétfőn, szemtanúkra hivatkozva az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

A tüntetők állítólag a hadsereg egyik laktanyája felé tartottak, hogy fegyvert szerezzenek, a légierő azonban csapást mért rájuk, még mielőtt odaérhettek volna. A jelentést más forrásból egyelőre nem lehetett megerősíteni.

Ezzel egy időben harci repülőgépek bombáznak számos helyszínt Tripoliban – mondta a líbiai főváros egyik lakosa hétfőn este élő adásban az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak. A térség egy másik televíziója, az al-Arabíja szerint a Tripoliban zajló harcok csak hétfőn 160 halálos áldozatot követeltek.

“Aminek tanúi vagyunk ma, az elképzelhetetlen. Harci repülőgépek és helikopterek válogatás nélkül bombázzák az egyik helyszínt a másik után. Nagyon, nagyon sok a halott” – mondta a tévének Adel Mohamed Szaleh. Arra a kérdésre, hogy még mindig tart-e a bombázás, azt válaszolta: “Folytatódik, folytatódik. Lőnek mindenkire, aki mozog, arra is aki autóval tart valahova” – mondta a férfi. Közlését más forrásból nem erősítette meg az al-Dzsazíra riportja.

A brit külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy tudomása szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető esetleg már elmenekült az országból és Venezuelába tart. “Nincs hírem arról, hogy ott tartózkodik, de olyan információkat láttam, amelyek azt jelzik, hogy jelenleg úton van oda” – mondta újságíróknak William Hague. Andres Izarra venezuelai tájékoztatási miniszter hétfőn tagadta, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető Venezuelába tartana.

Hétfő esti nyilatkozatában Silvio Berlusconi teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte, hogy a lakosság ellen erőszakot alkalmazzanak. Az olasz kormányfő felszólította az Európai Uniót, illetve a nemzetközi közösséget: tegyen meg mindent annak megakadályozása érdekében, hogy a líbiai válság polgárháborúba torkolljon.

Sorra mondtak le hétfőn a világban Líbia nagykövetei, tiltakozásul a Moammer Kadhafi vezette rezsim tüntetők elleni fegyveres támadásai miatt. Az észak-afrikai ország pekingi, újdelhi és londoni diplomáciai képviseletének vezetője után, lemondott megbízatásáról Líbia Bangladesben, Indonéziában és Lengyelországban akkreditált nagykövete is. A legújabb hírek szerint Londonban testületileg bejelentette a diplomáciai szolgálatból való távozását a líbiai képviselet összes munkatársa.


Több líbiai város is a kormányellenes tüntetők irányítása alatt áll, és több helyen is a katonaság átállt a tüntetők oldalára – közölték korábban szemtanúk és jogvédő szervezetek. A jelentések szerint már a fővárosban is összecsapások vannak, és csak hétfőn több mint hatvan ember halt meg. Közben egyre több ország és cég kezdi el kimenekíteni állampolgárait és munkatársait az országból.

A párizsi központú Nemzetközi Szövetség az Emberi Jogokért nevű szervezet közlése szerint több líbiai város is a kormányellenes tüntetők irányítása alatt áll, és már nem csak a keleti országrészen. A szervezet információi szerint a többi közt Bengázi, Miszráta, Homsz és a fővárostól nyugatra található ez-Závija városok felett vették át az irányítást a kormányellenes tüntetők.

Az AFP francia hírügynökség tunéziai határon lévő tudósítójának több szemtanú is arról számolt be, hogy ez-Závija városából elmenekültek a rendőrök, és a város “káoszba zuhant“. A szemtanúk közlése szerint az elmúlt két napban összecsapások voltak a hatalom és az ellenzék hívei között. Az üzletek zárva vannak, és több középületet is felgyújtottak a tüntetők, csakúgy, mint az országot vezető Moamer Kadhafi egyik házát. Egy szemtanú állítása szerint fegyveres férfiak vannak az utcákon, akikről nehéz megmondani, hogy kinek az oldalán állnak.

A párizsi jogvédő szervezet közlése szerint a katonák több városban is átálltak a tüntetők oldalára, akikhez magasrangú kormánytisztviselők és diplomaták csatlakoztak, és az országot több mint negyven éve irányító Kadhafi távozását követelik. Egy líbiai lap közben arról számolt be, hogy lemondott a líbiai igazságügyi miniszter, a tüntetők ellen alkalmazott túlzó erőszak miatt. A biztonságügyi miniszter szintén távozott a kormányból – közölte az Al Jazeera English hírtelevízió.

A katari központú hírtelevízió közlése szerint Kadhafi biztonsági erői korábban körbevették a líbiai ipari kamara vezetőjének lakását, és azzal fenyegetőznek, hogy felgyújtják, amiért kritizálta Kadafit a televíziónak adott interjúban. Az Al Jazeera adását nem lehet fogni Líbiában. A televízió szerint a líbiai hírszerzés zavarja adásukat.

Máltán váratlanul leszállt a líbiai légierő két harci repülőgépe – közölték hétfőn szemtanúk. A hatóságok ezt később megerősítették, és azzal egészítették ki, hogy a pilóták politikai menedéket kértek. A helyi sajtó e szemtanúkat idézve azt írta, hogy a Mirage típusú, együléses vadászgépek a máltai nemzetközi repülőtérre érkeztek délután. Katonai források szerint a pilóták már a levegőből jelezték menedékkérési szándékukat. A gépek egy Tripoli közelében lévő támaszpontról szálltak fel, és alacsonyan repülve haladtak, hogy a líbiai légvédelem ne fedezze föl őket.

Egy későbbi, katonai forrásra hivatkozó jelentés szerint két líbiai polgári helikopter is landolt a szigeten, hét – állítólag francia – utassal a fedélzeten, de csak egyikük tudott felmutatni francia útlevelet. Kikérdezésük idejére őrizetbe vették őket, akárcsak a helikopter vezetőket.

Közben egyre több ország és cég kezdte meg a Líbiában lévő külföldiek kimenekítését. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma hétfőn felszólította Líbiában dolgozó alkalmazottjait, hogy amennyiben feladatuk nem kulcsfontosságú, akkor hagyják el az országot. A Líbia New York-i ENSZ-misszióján dolgozó líbiai diplomaták ezzel egy időben lemondásra szólították fel Moamer el-Kadhafi elnököt.

A BP brit olajcég mellett már az olasz ENI energetikai cég is közölte, hogy evakuálják néhány munkatársukat, csakúgy, mint a norvég Statoil. Az orosz állami vasúttársaság szintén kimenekíti egy vasútvonal építésén dolgozó munkásait. Portugália pedig egy katonai szállítógépet küldött a líbiai fővárosba, európai uniós polgárok evakuálására.

A biai tüntetők elleni erőszak azonnali beszüntetésére szólítottak az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben kiadott közös állásfoglalásukban. A miniszteri tanácskozás után Catherine Ashton külügyi EU-főképviselő – a közös nyilatkozatot idézve – hangoztatta, hogy a líbiai nép reformok iránti legitim törekvéseire választ kell adni, mégpedig “nyitott, bevonó és nemzeti” jellegű párbeszéd útján. Ashton elmondta, hogy több EU-tagország fontolgatja állampolgárainak kimenekítését Líbiából, és ezek között szóba került az erőfeszítések összehangolása is.

AJÁNLOTT LINKEK:

Líbia: kitört a polgárháború (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik