Sport

Lehet, hogy még jókor is robbant a feszültségbomba a hokiválogatottnál

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI
Talán még a vártnál is jobban indult a bolzanói divízió I/A-s világbajnokság a magyar válogatott számára, hogy aztán egy vesztes mérkőzés után a csapat egyik legjobb játékosa lebohócozza a szövetségi kapitányt. Galló Vilmos lefújás utáni nyilatkozata nagyot szólt, de nem volt előzmény nélküli, tulajdonképp a sportág utóbbi egy évi feszültsége tört most felszínre. A szereplők fogadkoznak, hogy lezárták a történteket, ami azért sem lenne gond, mert a csapat még a saját kezében tartja a sorsát a feljutást illetően.

Rég beszéltek annyit a magyar jégkorongról, mint most, ám ez ebben az esetben inkább negatívum: a bolzanói divízió I/A-s világbajnokságot két győzelemmel kezdő válogatott a harmadik meccsén váratlan vereséget szenvedett Romániától. A túlnyomó többségében erdélyi hokisokra építő romániai csapat sikere azért is okozott szenzációt, mert tétmeccsen Románia legutóbb több mint 27 éve győzte le Magyarországot.

A meccs után a jégen kívül is meglepő dolog történt: Galló Vilmos bohócnak nevezte a szövetségi kapitányt, Don MacAdamet. A szövetség közleményben közölte, hogy ez sportemberhez méltatlan, majd a játékos bocsánatot kért a nyilatkozatáért, de a történtek tematizálják most a jégkorongos közeget.

Szigetváry Zsolt / MTI

A magyar válogatott egy éve még a világelitben szerepelt, ám 3-1-es előnyből végül szétlövésben elveszítette a bennmaradásról döntő, Ausztria elleni mérkőzését, és kiesett a divízió I/A-ba. Az akkori szövetségi kapitány, Kevin Constantine nem sokkal később családi okokból minden kapcsolatot megszakított a magyar jégkoronggal – távozott Fehérvárról és a nemzeti csapattól is, hogy aztán egy észak-amerikai eltiltást követően, vitatható módon a Csíkszereda mellett bukkanjon fel –, és mivel az utódlását nem sikerült megoldani, így a 73 éves Don MacAdam ült le a kispadra, akinek szakmai igazgatóként épp az lett volna a feladata, hogy új kapitányt találjon, de nem járt sikerrel.

Szurkolói körökben ez már akkor ellenérzéseket váltott ki, de nemcsak a válogatott körül, hanem a magyar jégkorong egészét tekintve is fagyossá vált a hangulat a korábbi években megszokotthoz képest, a szervezett szurkolói csoportok már a szezon közben közleményt adtak ki, amiben több mindent kifogásoltak, és a többi közt amellett érveltek, hogy főállású, a magyar jégkorongot jól ismerő szakember irányítsa a nemzeti csapatot.

Hogy nemcsak a drukkerek aggódnak, hanem csapaton belül is problémák vannak, az először Bartalis István M1-nek adott, karácsonyi nyilatkozatából derült ki, aki azt mondta, nem szerepel majd a vébén.

Ha az ember nem nagyon szívesen megy valahova, akkor annak nincs sok értelme, és nem is tud úgy teljesíteni

– mondta, és azzal indokolta döntését, hogy az elmúlt években visszalépett a magyar jégkorong, és amíg nincs minden rendben, addig nem szeretne a nemzeti csapatban játszani.

Bartalis nyilatkozata késztette arra Balogh Tibort, hatszoros magyar bajnok jégkorongozót, későbbi női szövetségi kapitányt, hogy visszaadja a szövetség főtitkárának a Hírességek Csarnoka-plakettjét. Tette mindezt azért, hogy elinduljon valami párbeszéd a sportágon belül arról, hogyan lehetne visszaszerezni a magyar jégkorong népszerűségét (arra Bartalis is utalt, hogy régen telt házas Sportarénában játszottak, újabban már a jóval kisebb Tüskecsarnokot sem sikerül megtölteni), illetve hogyan tudnák hatékonyabban elkölteni a tao-támogatásokat.

Don MacAdam első, téttel bíró tornája szövetségi kapitányként az olimpiai selejtező volt, amit a Tüskecsarnokban rendeztek, és amin a legfontosabb meccsen Japántól kikapott a csapat – mivel azonban később Fehéroroszország tiltását érvényben hagyta a nemzetközi szövetség, így mégis bejutott az utolsó kvalifikációs körbe a magyar csapat.

Szigetváry Zsolt / MTI

A lemondási hullám azonban folytatódott, Bartalis bejelentése után több meghatározó játékos – így Nagy Gergő, Pozsgai Tamás és Magosi Bálint – is lezárta válogatott pályafutását. A problémák a vb előtt aztán tovább sokasodtak, a kapusok közül Rajna Miklós és Vay Ádám is kidőlt, Hetényi Zoltán pedig egyetemi tanulmányai miatt döntött úgy, hogy nem csatlakozik. Miután a csapat a felkészülés során két, méretes vereségbe szaladt bele Lengyelországban, a válogatott egyik legjobb játékosa, Sebők Balázs beszélt arról, hogy nem jó irányba tartanak a dolgok. Amikor az elithez tartozó – igaz, a felkészülés elején még fiatalokra építő – Norvégiát kétszer is legyőzte Magyarország a fehérvári Alba Aréna nyitányán (a meccsek előtt a kerethez csatlakozó Sofron István tartott egy gyújtó hangú, érzelmes beszédet), majd a vb-házigazda olaszokat is verte a csapat, úgy tűnt, sikerült rendezni a sorokat, és ezt követte a Japán, majd a Dél-Korea elleni győzelem. Bár nem mindig volt meggyőző a játék, de a hat pontot és a tökéletes kezdést nem kellett megmagyarázni.

Csakhogy közben a magyar hoki jelenleg legmagasabban jegyzett játékosa, a svéd élvonalból érkező, a következő szezontól Finnországban játszó, az olimpiai selejtezőn még az első, majd a felkészülés során sokszor a második ötösben játszó Galló Vilmos általános meglepetésre a negyedik sorban kezdte a világbajnokságot, illetve centerposztra került a szélső Sárpátki Tamás, ami szintén szokatlan megoldás. Galló a jegkorongblog.hu-nak elmondta, frusztrálta a döntés, és ugyan a második meccstől kezdve már a harmadik sort képviseli, de Románia ellen a támadó annak ellenére sem került feljebb, hogy Sofron eltiltás miatt nem játszhatott – az első világbajnokságán szereplő, 18 éves Nemes Mártonnak szavaztak bizalmat MacAdamék Hári Jánosék mellett.

Egyrészt az emberelőnyös sorokból is kivett Galló, másrészt a demoralizáló vereség borított mindent: az elmúlt egy év magyar hokis feszültsége egyetlen nyilatkozattal robbant be a köztudatba.

„Sajnos a szövetségi kapitány egy bohóc, nem tudok ezzel mit csinálni. Próbálom a szívemet-lelkemet kiadni a meccseken, de minden egyes mérkőzésen csak próbál levinni a mélybe. Próbálom ezen túltenni magam, a jégen megmutatni, de eddig még nem nagyon sikerült, hogy a tetszésére váljon. Kivett emberelőnyből, ez eléggé felidegesített. Sajnos kikaptunk, pedig volt rengeteg helyzetünk, belőhettünk volna párat” – mondta a Sport TV-nek Galló, miközben MacAdam, bár nevet nem említett, úgy nyilatkozott a csatornának, hogy egy játékos nem akart pályára lépni, miután kikerült az emberelőnyös sorokból.

A mérkőzés előtt történt valami, amiről egyelőre senki sem nyilatkozott, de a kapus, Bálizs Bence annyit megjegyzett, hogy „nehéz, amikor napok óta onnan kapjuk, ahonnan nem kellene”, illetve „nehéz, amikor belülről nehéz”.

A Románia elleni mérkőzés összefoglalója:

Azóta a szövetség már közleményben ítélte el Galló szavait, maga a játékos pedig nyilvánosan bocsánatot kért. A csapatkapitány, Erdély Csanád több nyilatkozatot is adott, miszerint átbeszélték a történteket, és már az utolsó két mérkőzésre fókuszálnak, mert a cél nem változott: feljutni a világelitbe.

Ezt hangsúlyozta a 24.hu-nak Kangyal Balázs is, aki korábban volt a magyar válogatott csapatkapitánya – szapporói hős –, illetve szakmai igazgatóként és edzőként is szerzett tapasztalatokat a visszavonulása óta. A korábbi kiváló védő szerint amúgy is a kelleténél többet foglalkozik a közvélemény Galló nyilatkozatával, ami, lehet nem is rossz, hogy kibukott.

Még a rossz dolgoknak is meglehet az a pozitív hatása, akár ez a kis sárdobálás is jót tehet, összekovácsolódhat a csapat. De azt gondolom, ezzel az egésszel a világbajnokság után lesz érdemes foglalkozni, akkor kell levonni a megfelelő konzekvenciákat. Ugyanis győzelemmel kezdtünk Japán ellen, Korea ellen egy domináns 20 perccel nyertünk, és ugyan Románia nincs a mi szintünkön, megesik, hogy a gyengébb csapat hagyja el győztesen a pályát. De még igenis sanszunk van a feljutásra

– utalt arra Kangyal, hogy az eredmények alakulása miatt továbbra is első helyen áll Magyarország, és akár a házigazda olaszok pénteki legyőzésével visszajuthat az elitbe a válogatott. Megkérdeztük, csapatkapitányként mit tenne ebben a helyzetben, azt mondta, kizárólag olyan lépéseket, amelyek az eredeti cél elérését, azaz a feljutást segítik.

Felvetettük neki, milyen hatással lehet az öltözőre, ha folyamatosak a változtatások. Ha szigorúan csak a játékperceket vesszük alapul, Galló az egyik legtöbbet foglalkoztatott támadónk, de kapott már szerepet a negyedik sorban, és jellemző, hogy ide-oda rakosgatják, illetve rendhagyó módon nyolc védőt is jelölt MacAdam a tornára (általában öt-hat bekkel megoldják a csapatok), vagy hogy egy szélső játszik centert, Románia ellen pedig Szabó Bence személyében egy védő szélsőt.

Ez egy ilyen sport, az edző rakja össze a sorokat. Óriási a szakmai stáb, nekik is megvan ebben a felelősségük. Ha kapitány egy személyben dönt mindenről, az is felveti a többiek felelősségét is

– véli a Sport TV-n szakértőként a stúdióban is rendre megforduló Kangyal.

Erdély után Galló is nyilatkozott a sportcsatornának, azt mondta, valóban nem volt szerencsés a nyilatkozata, de utólag megbeszélték a dolgokat falakon belül a játékosokkal és a szakmai stábbal is, mindenki mellette állt, sok támogató üzenetet is kapott, összetartott a válogatott. Információink szerint is sikerült rendezni a nézeteltéréseket, igaz, meccsnap előtti este még körbement, hogy Don MacAdam hátralép, amit a szövetség cáfolt.

Bár a fókusz bő másfél napra másra irányult, a magyar válogatott sorsa még mindig a saját kezében van, és akár már a pénteki eredmények úgy alakulhatnak, hogy visszatérhet a világelitbe a csapat. Márpedig a magyar jégkorong érdekeit az szolgálná, hogy ismét a feljutásért zajló harc legyen az előtérben – legalább a következő napokban. A szakmai háttérrel, valamint azzal, hogy Galló megnyilvánulása lesz-e a magyar hoki Szalai Ádám-nyilatkozata, majd a vb után érdemes foglalkozni – már csak azért is, mert május végén tisztújítás lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik