Nagyvilág

Orbán pozsonyi látogatásáról ír a szlovák sajtó

Pozsonyi mosolyok Orbánnak cím alatt közöl kommentárt pénteken a magyar miniszterelnök aznapi szlovákiai látogatásáról a Sme című liberális szlovák napilap.

“A szlovák kormány eddigi hozzáállása Orbán Viktor magyarországi “irányított demokráciájához” a nyugati politikusok kínai útjait idézi” – írja a lap.

Kifejti: a nyugati politikusok szándékuk szerinti pragmatizmusukra hivatkozva nyíltan nem bírálják az emberi jogok helyzetét Kínában, de azt állítják, hogy ezt nem nyilvános találkozóikon megtették, amit elhihetünk nekik, meg nem is.

Orbán természetesen nem diktátor, Magyarországon nincs diktatúra, s nem sértik meg tömegesen az emberi jogokat. “Orbán és Magyarország azonban Európában vannak, ahol magasabbak a követelmények a politikusok demokratikusságával szemben, mint a Távol Keleten” – jegyzi meg Peter Morvay, a szerző. Azt állítja, hogy Orbán politikájában “nem teljesíti” ezeket a jogos követelményeket, ezért ilyen esetben mindenkinek, aki szívén viseli a demokráciát, “hangosan és egyértelműen tiltakoznia kellene”.

Morvay szerint az Orbán-kormánnyal a szlovák kormánynak is pragmatikusan együtt kell működnie az olyan dolgokban, amelyek hasznára válnak mindkét ország lakosságának, mint például az észak-déli gázvezeték, de Iveta Radicová kabinetjének jól meg kell gondolnia, hogy “ebben az együttműködésben – különösen annak jelképes szintjén – meddig megy el, nehogy azok között találja magát, akik Orbán lépéseit elfedik és törvényesítik”.

“Ez ugyanis részben a mai hivatalos látogatással és az ilyen alkalmakhoz szükségszerűen hozzátartozó mosolyokkal már sikerült. A gázvezetékről szóló megállapodás aláírására ugyanis felesleges a teljes parádéval megtartott hivatalos látogatás. Az ilyen barátkozásból csak Orbánnak van haszna, mert nagy szüksége van egy kis ünneplésre és elismerésre egy olyan helyzetben, amelyben Európában és az Atlanti-óceánon túl is kezdik őt összetéveszteni Lukasenkóval. Szüksége van a sikerre, bár a szlovák-magyar kapcsolatok javulása nem az ő érdeme, inkább ellenében történt” – állítja Morvay.

“Ha Radicová (Orbán) tevékenységét ma is diplomatikus frázisokkal intézi el, kivételesen igaza lesz Ficónak abban, hogy Radicová és (Mikulás) Dzurinda hozzáállásukkal Orbánt szolgálják” – mutat rá a szerző.

“Az Orbánhoz való pozitív hozzáállás fenntartása nagyon megkárosíthatja Szlovákiát” – zárja kommentárját a Sme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik