Nagyvilág

Osztrák sajtó: meglepő Pozsony hallgatása Budapesttel kapcsolatban

Miközben fél Európa a magyar kormányt kritizálja, éppen az "ősellenség" Szlovákia viselkedik meglepően csendesen - írta a szerdai Die Presse.

Az osztrák konzervatív napilap pozsonyi keltezésű tudósítást közölt a magyar és a szlovák államfő múlt heti találkozójáról. A magyarok a jelek szerint támogatják az új megbékélési légkört, azzal, hogy elfogadják a kinyújtott kezet – írta a lap.

“Sólyom László éveken át csak “magánlátogatásokat” tett Szlovákiában, magyar nacionalisták rendezvényein, mint például egy magyar király emlékművének felavatásán, de lehetőleg kerülte, hogy teljesen hivatalos formában találkoznia kelljen hivatali kollégájával, Ivan Gasparoviccsal”. Utódja, Schmitt Pál ezzel szemben készségesen elfogadta a meghívást. Jutalomként éppen a heves bírálatok időszakában kapott “abszolút támogatást” a magyar európai uniós elnökség Szlovákiától.

Magyarország kudarca a szoros regionális kapcsolatok miatt Szlovákia számára is kudarc volna – mondta Gasparovic, aki elismerte azt is, hogy “a kiváló együttműködés mellett problémák is vannak” a kétoldalú kapcsolatokban. Mint azt Mikulás Dzurinda külügyminiszter elismerte, az új szlovák szelídségben rendszer van. “Fújhatnánk most a trombitát, de akkor úgy nézne ki, mintha kihasználnánk az alkalmat” – idézte a lap a szlovák minisztert.

A Die Presse egy másik írásban részletesen beszámolt a magyar médiatörvény európai bizottsági bírálatáról is, a birtokukba került és az újság internetes oldalán közzétett angol nyelvű bizottsági levél alapján. A jórészt korábban a bizottság szóvivője által is ismertetett aggályokról írva a lap kiemelte: a bizottságnak “komoly kétségei” vannak azt illetően, hogy a törvény összeegyeztethető-e az uniós joggal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik