Belföld

Egy régi európai liberális az új Orbánról

Guy Verhofstadt túlzásnak tartaná a magyar demokrácia végét emlegetni.

Az Európai Parlament liberális frakcióvezetője szerint Orbán Viktor tegnapi találkozójukon “békülékenyebb” volt, mint a strasbourgi plenáris ülésén. Guy Verhofstadt a Népszabadságnak azt mondta, nem ért egyet azokkal, akik már totalitárius magyar rendszerről beszélnek, ezt túlzásnak tartja. Ugyanakkor a médiatörvény ügye is fontos, “hiszen az európai értékekről van szó”.

A volt belga kormányfő örült Neelie Kroes EU-biztos levelének, amely a magyar kormány állításával szemben nem technikai jellegű. Az olyan “erős”, hogy arra nem elég rövid magyarázatokat adni. Guy Verhofstadt példája szerint “regisztrációs kötelezettséget előírni mindenfajta médiának lehetetlen, Európában nem ez a gyakorlat”. Ez a sajtószabadság ellen hat.

Ennek kapcsán az EP liberális frakcióvezetője emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktorhoz hasonlóan ő is egy diákmozgalom vezetőjeként kezdte és rögtön az elején kiadtak egy újságot, amelyet az egyetemen osztogattak. Mi lett volna, ha ezt nekik is regisztrálniuk kellett volna? – tette fel a kérdést a liberális politikus.

Guy Verhofstadt tagadta, hogy az EU kettős mércével mér, ő nem lát Nyugat- kontra Kelet-Európa ellentétet. Mint mondta, meg kell védeni az európai értékeket, márpedig az Európai Bizottság levele hangsúlyozza, hogy a szólásszabadsággal és a sajtószabadsággal is gondok vannak, ezek pedig az EU alapvető értékei közé tartoznak.

A belga politikus a magyar elnökségi programot különválasztaná a médiatörvény körüli vitától. Mint mondta: Európának sem érdeke, hogy ez a vita más fontos ügyeket háttérbe szorítson. Szerinte még sikeres lehet a magyar elnökség, mert “Orbán Viktorban óriási energia van”.

Mint mondta, 22 éve ismeri a magyar kormányfőt, először 1989-ben találkozott vele, amikor még liberális volt, de Guy Verhofstadt szerint nem csak a magyar kormányfő változott. “A gazdasági válság közepette az Európai Unióban általános jelenség az elmozdulás a nacionalista, populista retorika irányába” – fogalmazott.

AJÁNLOTT LINKEK:

Szó sincs kettős mércéről (Népszabadság)
Guy Verhofstadt (wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik