Nagyvilág

Házi őrizetben az egyiptomi ellenzék vezére

Az egyiptomi hatóságok pénteken bejelentették, hogy házi őrizetbe helyezik Mohammed el-Baradei ellenzéki vezetőt.

A Nobel-békedíjas politikus péntek délután csatlakozott egy békés tüntetéshez Kairóban. Ezt megelőzően rendőrök egy időre feltartóztatták, nem engedték, hogy a péntek déli ima után kilépjen egy mecsetből. Eközben a parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke felszólította Hoszni Mubarak államfőt: indítson “példátlan reformokat”, hogy elkerülje egy “forradalom” kirobbanását.

Korábban hírt adtunk róla, hogy az egyiptomi rendőrség vízágyút vetett be Mohamed El-Baradei és támogatói ellen, akik az utcán tüntettek a jelenlegi rezsim távozásáért.Az Associated Press úgy tudta, hogy az El-Baradei előtt sorfalat álló civileket botokkal ütötték a hatóságok. Az egyiptomi ellenzék vezéralakjaként számon tartott Nobel-békedíjas politikus csütörtökön tért vissza az országba.

Több ezer kormányellenes tüntető csapott össze a rendőrökkel Kairó utcáin, a hatóságok könnygázt és gumilövedéket is bevetettek a demonstrálók ellen.

Egyiptom fővárosában negyedik napja tartanak az utcai megmozdulások, a munkanélküliség és a rossz életkörülmények miatt feldühödött tiltakozó tömeg korrupcióval vádolja Hoszni Bubarak elnököt és a fennálló rezsim távozását követelik. Péntekre az összes internetszolgáltatás megszünt a közel-keleti államban.

Az összecsapások következtében legkevesebb négyen életüket veszítették, és több mint 1000 embert vettek őrizetbe. A zavargások azt követően kezdődtek, hogy Tunéziában több hete tartó demonstráció után távozott a szintén korrupcióval vádolt elnök, Ben Ali.

A davosi Világgazdasági Fórumon Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elítélte az internetszolgáltatás egyiptomi megszüntetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik