Nagyvilág

Eltűntek a rendőrök Egyiptom utcáiról

Eltűntek a biztonsági szolgálat emberei az egyiptomi főváros, Kairó belvárosából pénteken, a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök rendszere ellen tervezett tüntetés előtt.

Az egyiptomiak arra számítottak, hogy hatalmas rendőri jelenlét kíséri majd a pénteki tiltakozásokat, de valójában nincs jele a rohamrendőrségnek Kairó főbb útvonalain, ott sem, ahol egyébként korábban mindig tartózkodtak.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az internetre is “lecsapott” az egyiptomi kormány, péntek hajnalra ugyanis megszűnt minden fajta internetszolgáltatás a közel-keleti országban.

Elemzők szerint mindez arra utal, hogy a Mubarak-rezsim a tüntetőkkel szemben egyértelműen a “kemény kéz” politikáját választotta. A CNN amerikai hírtelevízió és a hírügynökségek szemtanúkra hivatkozó beszámolói szerint a terrorellenes egységek valósággal megszállták a főváros úgynevezett stratégiai helyszíneit, beleértve Kairó központi terét, ahol az elmúlt napok legnagyobb tüntetéseit tartották.

Az internet egy csapásra megszűnt, mint ahogy csütörtök éjfél óta megbénultak a legfontosabb közösségi hálózatok, a Facebook és a Twitter, és nem működik a BlackBerry üzenethálózata sem. Ennek előzménye, hogy az internet mellett a szóban forgó hálózatok az elmúlt napok tiltakozó megmozdulásai során a legfőbb eszközt jelentették az emberek mozgósítására.

Péntekre virradó éjjel a hatóságok lecsaptak az iszlamista ellenzéki Muzulmán Testvériség mozgalomra is, amely csütörtökön közvetett támogatásáról biztosította a kormányellenes tüntetéseket. Értesülések szerint a biztonsági erők letartóztatták a Hoszni Mubarak államfő Nemzeti Demokrata Pártja legfőbb riválisaként számon tartott párt három vezető szóvivőjét és több tagját is. A letartóztatottak pontos száma egyelőre nem ismert, mint ahogy a hatóságok indokot sem közöltek. Egybehangzó értékelések szerint ugyanakkor az ok a megfélemlítés.

A kormánnyal szembenálló erők péntekre Kairóban és az ország számos más városában nagyszabású tömegtüntetéseket hirdettek. Különböző ellenzéki csoportok az embereket arra szólították fel, hogy a mecsetekben való pénteki ima után vonuljanak az utcákra, és csatlakozásra hívták fel a keresztény lakosságot is. Egyes értesülések szerint a hatóságok páratlan intézkedésre szánták el magukat, és arra készülnek, hogy Kairó és több más város legnagyobb mecsetjeiben betiltsák a péntek déli imát, és ily módon akadályozzák meg, hogy a tüntetők összegyűljenek.

Közben az egyiptomi kormány illetékesei cáfolták azokat a híreket, amelyek szerint Mubarak elnök fia – akit az államfő lehetséges utódaként tartanak számon – elmenekült volna az országból. A 47 éves Gamal Mubarak Kairóban tartózkodik, és csütörtökön részt vett a kormány ülésén – állították kormányzati tisztviselők.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tunézia kísért Egyiptomban? (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik