Nagyvilág

Tűz a felhőkarcolóban: 40-nél több halott

Tűz ütött ki hétfőn egy felhőkarcolóban Sanghaj központjának egyik sűrűn lakott városnegyedében. Legalább 42 ember meghalt, több mint 100-an kórházi ellátásra szorulnak, az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog.

A 28 emeletes lakóépületen felújítási munkálatokat végeztek, amikor kora délután a lángok fellobbantak – egyelőre ismeretlen okokból. Szemtanúk szerint először az állványzat kapott lángra, és a tűz ezután gyorsan átterjedt az épületre.

A felhőkarcoló felett gomolygó sűrű fekete füst miatt nehézségekbe ütközött a helyszínre küldött helikopterekkel kimenteni a tetőre menekült embereket. A tűzoltók mintegy nyolcvan járművel érkeztek a lángoló épülethez, és több mint négyórás küzdelemmel lényegében sikerült megfékezniük a lángokat.

A 156 lakásos épületből több mint száz embert szállítottak a közeli kórházakba. A kigyulladt toronyház és a három szomszédos ház lakói a közeli iskolában, stadionban és más nyilvános helyeken várták, várják elhelyezésüket, ellátásukat.

A környéken élők még órákkal később is érzik a meleg levegőt, az ablakok helyenként égetően forróak. A kilencvenes években épült lakóházban többnyire tanárok, nyugdíjas pedagógusok éltek. A Hszinhua hírügynökség tudósítása szerint többen kiugrottak az ablakokon, de volt, akinek a tűzlépcsőn sikerült elmenekülnie a lángok elől. A rendőrség lezárta a környéket, a túlélők után még folyik a kutatás. A kínai közbiztonsági tárca minisztere a helyszínre utazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik