Nagyvilág

Elhalasztották a lengyel elnökválasztás kiírását

A lengyel ellenzék kérésére későbbre halasztották szerdán a Lech Kaczynski elnök halála miatt szükségessé vált rendkívüli elnökválasztás kiírását.

Donald Tusk miniszterelnök egyik munkatársa, Grzegorz Schetyna mindazonáltal azt mondta, a végső döntést egy hét múlva, április 21-én meghozzák, így az államfőválasztás legvalószínűbb időpontja június 20. lehet.

A katyni évfordulós megemlékezésre tartó elnöki különrepülőgép szombaton zuhant le a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett, s a fedélzetén tartózkodó 97 ember mind életét vesztette.

Az államfői teendőket ideiglenesen ellátó Bronislaw Komorowski házelnök a korábbi közlések szerint szerdán jelentette volna be a választás időpontját, ellenzéki képviselők azonban azt kérték, hogy csak Lech Kaczynski és a többi áldozat hét végi állami temetése után döntsenek az utód megválasztásának időpontjáról.

Lengyelországban a politikai menetrend szerint idén ősszel lett volna esedékes megválasztani az új államfőt, aki ötéves mandátuma alatt a hadsereg főparancsnoki tisztét is betölti. Az ellenzék fő erejét adó, nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt államfőjelöltje a várakozások szerint ismét Lech Kaczynski lett volna. Az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) elnökjelöltje szintén a szombaton szerencsétlenül járt gép fedélzetén volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik