Nagyvilág

Még sosem volt ennyi fekete képviselő Amerikában

Rekord számú fekete törvényhozó van az amerikai szövetségi államokban, már öt szövetségi állam törvényhozó testületében tölt be vezető pozíciót afroamerikai politikus - írta a pénteki USA Today.

Nem csak Barack Obama írt történelmet azzal, hogy az Egyesült Államok első fekete bőrű elnöke lett. Minden korábbinál több afroamerikai képviselőt választottak be az ötven állam törvényhozásába.

Fekete politikus áll a kaliforniai és a coloradói alsóház élén, illetve vezeti a coloradói szenátust. Afroamerikai a New York-i, valamint a nevadai szenátus többségi frakciójának vezetője. Az Egyesült Államokban szövetségi állami törvényhozásaiban idén már 628 afroamerikai képviselő ül, számuk 1981-ben még csak 401 volt.

Ezek a fekete politikusok nem faji alapon működnek, a választók széles tömegei támogatják őket, sokan közülük ahhoz az áttörést hozó nemzedéknek tartoznak, amelynek Obama is tagja – mutatott rá Gwen Ifill, a PBS közszolgálati tévé kommentátora.

Obama tavalyi elnökválasztási kampánya viszont nem serkentett több afroamerikait arra, hogy versenybe szálljon valamely szövetségi kongresszusbeli mandátumért. A fekete pályázók száma 56 volt, ez kevesebb, mint 2004-ben vagy 2000-ben.
Karen Bass, a kaliforniai alsóház elnöke az első fekete nő, aki ilyen pozíciót ért el. Coloradóban első ízben vezeti az alsó- és felsőházat is afroamerikai politikus.

Bass meggyőződése szerint Obama reményt és biztatást ad az esetleges fekete jelölteknek, az új generáció számára már nem jelent különlegességet a fekete képviselők megválasztása. “Elnöksége megmutatja az embereknek, hogy sikeresek tudunk lenni a legmagasabb kormányzati pozíciókban” – mondta a 40 éves Terrance Carroll, aki ügyvédből lett a coloradói alsóház elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik