Nagyvilág

A brit püspök továbbra is tagadja a holokausztot

Richard Williamson, a holokauszttagadó kijelentéseivel botrányt kavaró püspök egyelőre nem óhajtja visszavonni azt, amit a zsidók meggyilkolásával kapcsolatban mondott. Közben a prágai bíboros is bírálta a pápát, amiért megszüntette a brit püspök kiközösítését.

Williamson a Der Spiegel című német hírmagazinnak adott, szombaton ismertetett interjújában azt hangsúlyozta, hogy először bizonyítékokat kíván megvizsgálni. “Ha megtalálom ezeket a bizonyítékokat, helyesbítek, ehhez azonban időre van szükség” – közölte.

A Vatikán január 24-én jelentette be, hogy XVI. Benedek pápa feloldott a kiközösítés alól négy tradicionalista püspököt, köztük Williamsont, akit a néhai Marcel Lefebvre érsek, a X. Szent Pius Testvériség csoport alapítója szentelt fel 1988-ban. A feloldás előtt néhány nappal Williamson a svéd televízióban arról beszélt, hogy szerinte “nem voltak gázkamrák”, és azokkal a “revizionistákkal” ért egyet, akik azt állítják, hogy mintegy 300 ezer zsidó pusztult el a náci koncentrációs táborokban, “de egyikük sem gázkamrában”. Williamson jelenleg Argentínában él és a botrány kipattanása óta kerülte a sajtót.

A Der Spiegelnek adott interjújában a következőket mondta: “A svéd televízióban elhangzott egyetlen interjú hetek óta vezető téma Németországban. Ez engem csodálkozásra késztet. Minden törvénysértés esetében így van ez Németországban? Aligha. Nem, én itt csak eszköz vagyok, hogy fel lehessen lépni a Testvériség és a pápa ellen. A német baloldali katolicizmus nyilvánvalóan még nem bocsátotta meg Ratzingernek, hogy pápa lett”.

Felháborodás a katolikus egyházban

Mindeközben teológusok és a média arról számol be, hogy német katolikusok szép számban lépnek ki az egyházból, mert fel vannak háborodva Williamson rehabilitálása miatt. Miloslav Vlk prágai bíboros is bírálta XVI. Benedek pápát. Honlapján szombaton a bíboros azt írta, hogy ez a gesztus “elfogadhatatlan”. A cseh egyházi méltóságnak az az érzése, hogy a Vatikán “túl könnyelmű” volt, nem vizsgálta meg az összes körülményt.
Egy római jelentés szerint kizárták a X. Szent Pius Testvériség csoportból Floriano Abrahamowiczot, aki a nyilvánosság előtt azt mondta, hogy a nácik fertőtlenítésre használták a gázkamrákat a koncentrációs táborokban. Azt nem tudja megmondani, hogy embereket is öltek-e meg bennük. Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint a kizárással meg akarták akadályozni, hogy a csoportot Abrahamowicz miatt is kár érje. Abrahamowicz többször olyan nézeteket hangoztatott, amelyek nem felelnek meg a Testvériség hivatalos álláspontjának – közölte a csoport.

A Nagyrabbinátus békülne

Egy vatikáni forrás szerint viszont felújítja a párbeszédet a katolikus egyházzal az izraeli Nagyrabbinátus, amely január végén “meghatározatlan időre” megszakította hivatalos kapcsolatait a Vatikánnal az ügy miatt. A közelebbről meg nem nevezett forrás szerint a kapcsolatfelvételre február végén vagy március közepén kerül sor, és része lesz egy pápai audiencia is.

Jövő csütörtökön XVI. Benedek pápa megbeszélést tart a nagyobb amerikai zsidó csoportok szervezetének (CPMAJO) képviselőivel, és beszédet mond előttük a holokausztról és a holokauszt tagadásának veszélyeiről – közölte a forrás. Ez lesz az első találkozó a katolikus egyházfő és zsidó vezetők között azóta, hogy kipattant az ügy, amely azzal fenyegetett, hogy aláássa a fél évszázados zsidó-katolikus párbeszéd eredményeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik