Nagyvilág

Szerbia: NATO, vagy függetlenség?

Éles vita bontakozott ki a szerb kormánykoalícióban, miután Vojislav Kostunica miniszterelnök a hétvégén állást foglalt az ország NATO-tagsága ellen.

Pártja, a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) vezetőségének ülésén a kormányfő kijelentette, hogy Szerbiának katonai szempontból tökéletesen semlegesnek kell maradnia, s állami és nemzeti érdekei megkövetelik, hogy kívül maradjon mindenfajta katonai szövetségen. A Partnerség a békéért programban való részvétel nincs ellentmondásban azzal, hogy elutasítjuk a NATO-tagságot – mondta, s véleményét maradéktalanul támogatta a párt vezető testülete.

Boris Tadic államfő ezzel szemben egy tisztavatáson Szerbia és a szerb hadsereg stratégiai céljának nevezte az euroatlanti integrációban való részvételt. A DSS szóvivője, Branislav Ristivojevic ezt követően kioktató hangon közölte, hogy Boris Tadicnak nincs felhatalmazása a szerb külpolitika irányítására. A külpolitika meghatározása és irányítása a kormány feladata. Boris Tadicnak kötelessége, hogy a hivatalos állami politikát kövesse, márpedig a szerb kormány sosem hozott olyan döntést, hogy az ország NATO-tag akarjon lenni – mondta.

Az elnök pártjának szóvivője, Jelena Markovic erre úgy reagált, hogy minden pártnak joga van pártpolitikát folytatni, de azt külön kell választani az állami politikától. A koalíció harmadik tagja, a G 17 Plus párt megpróbálta hűteni a kedélyeket. Képviselője kijelentette, hogy mivel Szerbiában koalíciós kormány van, a NATO-tagság kérdésében meg kell állapodniuk a kormányzó pártoknak, ám a végső szót a lakosság mondja ki népszavazáson, ha majd eljön az ideje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik