Nagyvilág

Új kínai törvény a magántulajdonról

Elfogadta a kínai parlament pénteken a magántulajdonról szóló, mérföldkőnek számító törvényt; a jogszabály ellenzői a magánosítás megindulásától tartanak. A képviseők jóváhagyták azt is, hogy ugyanakkora adókulccsal adózzanak a külföldi és hazai vállalatok.

Az Országos Népi Gyűlés kéthetes éves ülésszaka zárónapján szavazott a magántulajdonról szóló törvényről. A jogszabály egyszerre hivatott védelmezni a magán-, a közösségi és az állami tulajdont, jóllehet a hivatalos tömegtájékoztatás Peking továbbra is a közösségi tulajdont kívánja a gazdaság középpontjába állítani. A termőföld továbbra is állami tulajdonban marad.

A törvényt a 2979 tagú parlament 2799 szavazattal, 52 ellenszavazattal és 37 tartózkodás mellett fogadta el. A jogszabály elfogadását hosszas, tízéves előkészítés előzte meg, s rekordszámú – hét – olvasatban tárgyalták, mielőtt szavazásra bocsátották. A törvényt a képviselők kis számú, ám befolyásos csoportja arra hivatkozva ellenezte, hogy a jogszabály veszélybe sodorja az állam vezető szerepét és teret enged a féktelen privatizációnak, amely tovább mélyíti majd a gazdag és szegény rétegek jövedelme között tátongó szakadékot a közel 1,3 milliárd lakosú ázsiai országban.

A kínai parlament hasonló szavazataránnyal elfogadta azt a törvényt is, amely egyaránt 25 százalékban szabja meg a kínai és a külföldi vállalatok adóterheit. Ezzel jövő év január elsejétől megszűnik a külföldi cégek adókiváltsága, hiszen eddig átlagosan 15 százalékos társasági adót fizettek, szemben a kínai vállalatokat – elvben – sújtó 33 százalékos adóval. Elemzők valószínűtlennek tartják, hogy az adóterhek növelése elriasztaná a külföldi befektetőket Kínától, mondván: az adóemelésnél nagyobb súllyal esik latba számukra az, hogy az ázsiai országban szükség van a jogállamiság további erősítésére és az átlátható szabályozás megteremtésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik