Nagyvilág

Sodano vatikáni “kormányfő” lesz Ratzinger utódja

Angelo Sodanót, a Vatikán "kormányfőjét" nevezte ki az új pápa a bíborosi kollégium dékánjává. A befolyásos tisztséget Joseph Ratzinger bíboros töltötte be addig, amíg XVI. Benedek néven pápává nem választották.

A Vatikán szombaton közölte, hogy a katolikus egyházfő a bíborosok javaslatára jóváhagyta az olasz születésű, 77 éves Sodano kinevezését, aki egyben a Vatikán államtitkára – gyakorlatilag kormányfője – 1991 óta. A bíborosi kollégium dékánjának kiemelkedő szerepe van a Szentszéken belül, és különösen fontossá válik e szerep a pápa halála után. Többek között ő az elnöke az új pápát megválasztó bíborosi konklávénak.


Sodano vatikáni “kormányfő” lesz Ratzinger utódja 1

Angelo Sodano (Fotó: MTI)

II. János Pál április 2-ai elhunytakor Ratzinger volt a dékán, Sodano pedig a helyettese. Az új dékán helyettese Roger Etchegaray francia bíboros lesz – közölték a Vatikánban. XVI. Benedek egyik első hivatalos aktusaként megerősítette államtitkári tisztségében Sodanót, valamint az egész szentszéki hierarchiát, ami által teljesen folyamatos az átmenet az egyházi vezetésben.

Joaquin Navarro-Valls vatikáni szóvivő szintén szombaton közölte, hogy a pápa kedden fogadja Carlo Azeglio Ciampi olasz elnököt, s így ő lesz az első államfő, akivel XVI. Benedek április 19-i megválasztása óta szabályos meghallgatás keretében találkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik