Közélet

Fekete-Győr: A Fidesz nem beadványoktól fog megijedni

A Momentum elnöke szerint a párt civil törvényről szóló népszavazási kezdeményezése nem a Helsinki Bizottságról, hanem az átlagemberekről szól.

Hétfőn a Hősök terén rendezett sajtótájékoztatón jelentette be a Momentum Mozgalom, hogy elkezdi aláírásgyűjtését a civileket listázó törvény eltörléséről szóló népszavazás kiírásához. A párt elnöke arról beszélt: „nem normális, hogy 7 millió forintnál átláthatóságról papolhat a kormány, de háromezer milliárdos orosz kölcsönnél, közbeszerzéseknél, tao-pénzeknél ködbe burkolózhat”. Fekete-Győr Andrással a sajtótájékoztató után beszélgettünk.

*

Az, hogy az olimpiára ki akarunk-e adni több tízezer forintot a zsebünkből, könnyen érthető és kézzelfogható dolog. Az meg, hogy mi van a Helsinki Bizottsággal, amelyből annyi látszik a tévében, hogy kiáll az amúgy széles körű egyetértésben gyűlölt menekültek mellett, kevés embert érdekelhet.

Szerintem nemcsak a Helsinki Bizottságról van itt szó, hanem a Rex Kutyaotthonról, az SOS Gyermekfaluról, a Vöröskeresztről – ezek olyan civil szervezetek, amiket sok magyar ember nemcsak ismer, de tapasztalatai is vannak vele. És őket is listázta a kormány.

Fotó: 24.hu / Bielik István

De nem ellenük hozták a törvényt, nem az ő fejükhöz fogják vágni a külföldi finanszírozást.

Ők is rajta vannak a listán, beletartoznak ebbe a körbe, és ez azért érdekes, mert egy folyamatot látunk – már az elmúlt években elkezdődött a civilek elleni hadjárata a kormánynak, aminek csak egy stációja a listázás és a megbélyegzés. Emlékezzünk vissza, a második világháború elején is voltak, akiket megbélyegeztek, kezdetben csak bélyeget kaptak, utána el is vitték őket. Nem tudjuk, hogy mi lehet a következő, a betiltásuk vagy a kitiltásuk? Ez a fontos kérdés, a hatalom által elkövetett visszaélés. A Momentum-tagok háromnegyede dolgozott már civil szervezeteknél, nem a Helsinki Bizottságért áll ki a Momentum, nem róluk szól az ügy, hanem az átlagemberekről, például hogy továbbra is kapjanak a hajléktalanok ételt.

Nem azokkal mennek önök szembe, akiket érint a civil törvény? Ők ennek a törvénytelenségét akarják bebizonyítani, a sikertelen népszavazási kezdeményezés pedig akár legitimálhatja is a törvénytelen jogszabályt.

Nem úgy állunk hozzá, hogy sikertelen lehet.

De van ilyen veszély.

Persze, benne van ez a kockázat. Minden politikai akciónak és közösségszervezésnek vannak veszélyei és sikerfaktora is. Szerintem ennek sokkal nagyobb a sikerfaktora, és az a fontos, hogy embereket mozgósítsunk. A magyar Alkotmánybíróság már évek óta nem úgy funkcionál, ahogy egy jogállamban kellene, mert Fidesz-pártkatonák ülnek benne. Rájuk nem lehet számítani. Külföldi segítségre sem lehet, gondoljunk például Paks 2-re, a német Oettinger biztos nem nagyon állt ki ez ügyben. Magunkra kell számítani, a Fidesz az emberektől és nem beadványoktól fog megijedni.

Mi tudtunk 266 ezer embert mozgósítani az olimpia ügyében, most még többet szeretnénk, ettől fog megijedni a kormány és ettől fog hátrahőkölni.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Voltak, akik felvetették, hogy választás előtt adatbázis-építésnek sem utolsó a népszavazási kezdeményezés.

Mi aláírásokat gyűjtünk egy ügyben, természetesen politikai párt vagyunk, a pultoknál momentumos matricák is lesznek, fel lehet iratkozni a hírlevelünkre – közösséget szervezünk, a kapcsolattartás fontos az emberekkel, természetes, hogy keressük ezeket a kapcsolódási pontokat. Ez a része nem probléma.

Szombaton a Közös Ország mozgalom állt ki azzal, hogy felmérik az egyes választókerületekben, kik azok a jelöltek, akik képesek megverni a Fideszt. Ebbe a Momentum hajlandó-e beszállni, vissza fogják-e léptetni azokat a jelölteket, akik egy adott választókerületben szavazatokat vinnének el az esélyesebbtől?

A küldöttgyűlési határozatunk értelmében 106 jelöltet állítottunk, ezek a jelöltek elkezdtek dolgozni, a kampányukat 106 egyéni választókerületben fogják folytatni, a népszavazási kampánnyal együtt. Meglátjuk, mi lesz öt hónap múlva, semmiképpen sem múlhat a Momentumon az, hogy ez a kormány hatalmon marad, kétharmadot vagy abszolút többséget szerez. Nagyon felelősen át fogjuk gondolni a helyzetet a választás előtt, és ha lesz olyan, hogy rajtunk múlhat a Fidesz győzelme, meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket. Természetesen ugyanezt várjuk a többi párttól is, hogy megtegyék az irányunkba. Mi azon dolgozunk, hogy a legesélyesebb jelöltek az új politikai generáció jelöltjei legyenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik