Közélet

Jövő hétfőn kezdi a civil törvény elleni aláírásgyűjtést a Momentum

November 7-én arról döntött a Kúria, hogy lehet népszavazás a civil törvényről.

A Momentum november 20-án, jövő hétfőn kezd aláírásgyűjtésbe, több mint 200 000 aláírásnyi ívet kérnek ki, hogy „megvédjék a Magyarországon lévő civil szervezeteket a Fidesz politikai hadjáratától”, írják közleményükben.

Arra készülnek, hogy egyedül is összegyűjtik a szükséges aláírásokat.

Hozzáteszik

látszik, hogy ezt a hatalmat csak népszavazással lehet meghátrálásra bírni. Ez történt az olimpia, a korrupciós népszavazás, a római-parti mobilgát ügyében is.

A Civilizációban együttműködő civil szervezetek közös nyilatkozatukban üdvözlik a Momentum Mozgalom kiállását a kormány jogsértő, civileket megbélyegző törvénye ellen. Ugyanakkor meggyőződésük, hogy a népszavazás alkalmatlan eszköz a civileket megbélyegző törvény eltörlésére.

A Civilizáció álláspontja a kormány civileket megbélyegző törvényével kapcsolatban végig egyértelmű volt: figyelemfelkeltő akcióikon, közös állásfoglalásaikban és alkotmánybírósági beadványukban is nyilvánvalóvá tették, hogy a törvény jogsértő, amelyet el sem szabadott volna fogadni. Attól függetlenül, hogy a többség támogatja vagy sem a törvényt, az még ugyanúgy jogsértő, tehát elfogadhatatlan marad. Egy alkotmányos demokráciában az alkotmányos jogok megsértéséről nem szabad népszavazást tartani.

Ha például arról kezdeményeznének népszavazást, hogy bevezessük-e a rabszolgaságot, amennyiben a többség támogatná ezt, az Országgyűlés köteles lenne azt bevezetni – márpedig ez alapjogokat sértene, hasonlóan a civileket megbélyegző törvényhez

– írják közleményükben.

Hozzáteszik:

A Civilizációban együttműködő szervezetek ugyan egyetértenek abban a Momentummal, hogy a civileket megbélyegző törvényt el kell törölni, de nem kívánnak részt venni a párt népszavazási kampányában, hanem saját eszközeikkel küzdenek tovább a jogsértő, civileket megbélyegző törvény ellen, miközben folytatják tevékenységüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik