Közélet

Nem nyomoz az ügyészség a kötvények adatainak visszatartása miatt

A fideszes Bánki Erik vezette bizottság csak feljelentés után adta ki az adatokat, amire jogerős ítélet kötelezte volna.

Elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség a Magyar Nemzet újságírójának feljelentését, amit azért tett, mert jogerős ítélet ellenére sem adta ki az Országgyűlés gazdasági bizottsága az egyik letelepedésikötvény-forgalmazó céggel kapcsolatos közérdekű adatokat.

Ha valaki a jogerős bírósági döntés ellenére nem tesz eleget tájékoztatási kötelezettségének, bűncselekményt követ el, ami miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ám a feljelentést követő napon megérkezett a bíróság válasza, kiadták a céggel kapcsolatos dokumentumokat. A Központi Nyomozó Főügyészség épp erre hivatkozva utasította el a feljelentést, úgy vélték, így nem valósult meg a közérdekű adattal való visszaélés.

A lap munkatársa azt kérte a Legfőbb Ügyészségtől, vizsgálja felül a feljelentés elutasítását, az adatigénylés utólagos teljesítése ugyanis nem mentesít a büntetőjogi következmények alól. Ezt is elutasította az ügyészség, közölve, hogy az eredetileg tett feljelentést sem kellett volna elbírálniuk, mert másvalaki már korábban feljelentette Bánki Eriket, a gazdasági bizottság elnökét, és az ügyészség már azt is elutasította.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a történteket úgy értelmezte: az ügyészség szerint a feljelentés voltaképpen versenyfutás, akinek a beadványa később jut el a hatósághoz, az sem intézkedést, sem indoklást nem várhat. Ligeti szerint ez a gyakorlat törvénysértő, a büntetőeljárásról szóló törvény értelmében ugyanis az ügyész köteles indokolt határozatot hozni a feljelentés elutasításáról, ez alól csak notórius feljelentők esetében mentesül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik