Közélet

Milliárdos bukás a letelepedési kötvényeken

A letelepedésikötvény-program indulása óta 1,2 milliárd forintos kár érte a magyar adófizetőket a Magyar Nemzet számításai szerint.

A lap a Demeter Márta országgyűlési képviselő által az Államadósság Kezelő Központhoz (ÁKK) beadott közérdekűadat-igénylésre hivatkozva azt írja, hogy mivel ebben nincsenek benne az idei adatok, nem kizárt, hogy az állam 13 milliárd forinttal több kamatot fizetett, mintha a piaci finanszírozást választotta volna.

A program megalkotásakor a kormány túl magas kötvényhozamot állapított meg: a hasonló futamidejű, szintén euróban kibocsátott magyar állampapírok másodpiaci forgalmazása után fizetendő kamat mínusz 1,5 százalék, de legalább 2 százalék. Emiatt a kőbe vésett kamatszint miatt fordulhatott elő az, hogy az állam a kelleténél drágábban jutott pénzhez.

Mindenki nyert a magyar letelepedési kötvényen, csak az ország bukott milliárdokat
Több offshore cégnél bontanak majd pezsgőt a százmilliárdos profit örömére, amennyiben idén valóban véget ér a magyar letelepedésikötvény-program. Hazánk közben toplistás a kínaiaknak pénzért letelepedési engedélyt adó országok sorában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik