Közélet

Alaptalanul vádolta a dékánokat a túlkoros szegedi HÖK-elnök

Lezárult a rendőrségi nyomozás a Török Márk által sugalmazott visszaélések kapcsán.

Nem is annyira burkolt vádakat fogalmazott meg Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke egyetemi vezetőkkel szemben tavaly az után, hogy az intézmény összes dékánja felszólította: fogadja el, hogy el kell hagynia tisztségét egy törvényváltozás miatt.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, egy 2015 óta hatályos jogszabály szerint legfeljebb négy év lehet a hallgatói önkormányzatok tisztségviselőinek megbízatási ideje. Török azonban 2007 óta – egy év kihagyással – az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke, előtte pedig 2004-től vezette a bölcsészkari HÖK-öt.

Az egyetem rektora a törvényre hivatkozva megsemmisítette ugyan a határozatot, amellyel Törököt újra megválasztották az egyetemi HÖK élére, de az elnök ezt bíróságon megtámadta. A dékánok a levelükben épp azt kérték Töröktől, hogy tekintsen el a fellebbezéstől, ne ragaszkodjon görcsösen a tisztségéhez, és ne legyen a személyéhez kötődő rossz imázzsal az intézmény terhére.

Török erre kioktató válaszlevelet írt az egyetemi karok vezetőinek, amelyben konkrétumok és nevek említése nélkül azt írta:

Nem járok közpénzen, családostul a moszkvai balettba, de az sem merült fel bennem soha, hogy hivatali beosztottam gyermekének nyelvvizsga nélkül diplomát adjak ki. Nem csaptam be külföldi hallgatók százait azzal, hogy a pótvizsgadíj az SZTE-n 60 000 forint.

A Délmagyarország azt írja: Kovács Tamás szegedi ügyvéd feljelentést tett a rendőrségen, hogy kiderüljön, a Török Márk által sugalmazott visszaéléseknek van-e alapjuk. Nyomozás is indult, amelynek során tanúkat hallgattak ki és dokumentumokat szereztek be az egyetemtől, a minisztériumtól és az ellenőrző szervektől. Nemrég viszont lezárták és megszüntették a nyomozást azzal, hogy nem történt, illetve nem volt megállapítható bűncselekmény.

A megállapítások közt szerepel, hogy az SZTE munkavállalói ugyan többször is jártak Moszkvában, de az egyetem nem fizetett nekik kulturális programot, és családtagjaik költségeit sem állta. Az is kiderült, hogy a törvényeknek megfelelően adtak ki nyelvvizsga nélkül diplomát, a kérelmező egészségi állapota miatt. Megállapították azt is, hogy a külföldi, önköltséges képzésben résztvevő hallgatóktól nem szedtek 60 ezer forintos pótvizsgadíjat, hanem a tandíjon felül beszedett, a jogszabálynak megfelelő mértékű díjról van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik