AppleMark
Közélet

Alaptalanul vádolta a dékánokat a túlkoros szegedi HÖK-elnök

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 06. 08. 10:06

Lezárult a rendőrségi nyomozás a Török Márk által sugalmazott visszaélések kapcsán.
Korábban a témában:

Nem is annyira burkolt vádakat fogalmazott meg Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke egyetemi vezetőkkel szemben tavaly az után, hogy az intézmény összes dékánja felszólította: fogadja el, hogy el kell hagynia tisztségét egy törvényváltozás miatt.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, egy 2015 óta hatályos jogszabály szerint legfeljebb négy év lehet a hallgatói önkormányzatok tisztségviselőinek megbízatási ideje. Török azonban 2007 óta – egy év kihagyással – az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke, előtte pedig 2004-től vezette a bölcsészkari HÖK-öt.

Az egyetem rektora a törvényre hivatkozva megsemmisítette ugyan a határozatot, amellyel Törököt újra megválasztották az egyetemi HÖK élére, de az elnök ezt bíróságon megtámadta. A dékánok a levelükben épp azt kérték Töröktől, hogy tekintsen el a fellebbezéstől, ne ragaszkodjon görcsösen a tisztségéhez, és ne legyen a személyéhez kötődő rossz imázzsal az intézmény terhére.

Török erre kioktató válaszlevelet írt az egyetemi karok vezetőinek, amelyben konkrétumok és nevek említése nélkül azt írta:

Nem járok közpénzen, családostul a moszkvai balettba, de az sem merült fel bennem soha, hogy hivatali beosztottam gyermekének nyelvvizsga nélkül diplomát adjak ki. Nem csaptam be külföldi hallgatók százait azzal, hogy a pótvizsgadíj az SZTE-n 60 000 forint.

A Délmagyarország azt írja: Kovács Tamás szegedi ügyvéd feljelentést tett a rendőrségen, hogy kiderüljön, a Török Márk által sugalmazott visszaéléseknek van-e alapjuk. Nyomozás is indult, amelynek során tanúkat hallgattak ki és dokumentumokat szereztek be az egyetemtől, a minisztériumtól és az ellenőrző szervektől. Nemrég viszont lezárták és megszüntették a nyomozást azzal, hogy nem történt, illetve nem volt megállapítható bűncselekmény.

A megállapítások közt szerepel, hogy az SZTE munkavállalói ugyan többször is jártak Moszkvában, de az egyetem nem fizetett nekik kulturális programot, és családtagjaik költségeit sem állta. Az is kiderült, hogy a törvényeknek megfelelően adtak ki nyelvvizsga nélkül diplomát, a kérelmező egészségi állapota miatt. Megállapították azt is, hogy a külföldi, önköltséges képzésben résztvevő hallgatóktól nem szedtek 60 ezer forintos pótvizsgadíjat, hanem a tandíjon felül beszedett, a jogszabálynak megfelelő mértékű díjról van szó.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.