Belföld

Újraválasztották a harmincéves HÖOK-elnököt

A tisztségéért pereskedő Török Márk volt az országos hallgatói szervezet közgyűlésének házigazdája.

A harmincéves Gulyás Tibort választották a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökévé szombaton, a szervezet szegedi tisztújító közgyűlésén. A tisztséget eddig is ő töltötte be. A HÖOK azt írja, a hallgatói vezetők 99 százaléka támogatta Gulyás újraválasztását.

Az MTI-nek arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban etikai chartát, választási kódexet dolgoztak ki, és módosították a rendezvényekkel kapcsolatos szabályzatokat. Kialakítottak egy szakmai támogató rendszert, amely segíteni tudja a hallgatói önkormányzatokat. Felmérték az egyetemisták bevételeinek és kiadásainak alakulását, vizsgálták a hallgatói szolgáltatásokat és kollégiumi kapacitásokat – sorolta. Azt mondta, erre a kormány készülő kollégiumfejlesztési stratégiája is nagyban támaszkodik.

Gulyás a nyitott kérdések közt említette a tanárképzés helyzetét, azt mondta, ebben sok feladata van még a hallgatói érdekképviseletnek.

A közgyűlés házigazdája a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke, Török Márk volt, aki – egyéves, fegyelmi ügy miatti felfüggesztését leszámítva – 2007 óta tölti be ezt a tisztséget. Nyáron az egyetem rektora megsemmisítette a megválasztásáról szóló határozatot, mivel egy törvénymódosítás miatt legfeljebb négy évig lehet hallgatói önkormányzati tisztséget betölteni, de Török bíróságon támadta meg a döntést, és ősszel újra is választották, noha ügyében még nem született ítélet.

A HÖOK közgyűlésén egyébként a szervezet tiszteletbeli elnökévé választották Kiss Tamást, aki 1956-ban a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének alapító elnöke volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik