Belföld
AppleMark

Méltatlan a szegedi egyetem rektora szerint, hogy egy hallgató egészségi állapotán vitáznak

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 10. 12. 20:48

Egy szerdán megjelent cikk visszaélést sejtetett annak kapcsán, hogy nyelvvizsga nélkül adtak ki diplomát betegségre hivatkozva, de törvénysértést nem tudtak igazolni.

„Méltatlannak tartanám azt, hogy egy konkrét hallgató egészségi állapotát a sajtóban lehetne diszkutálni” – ezt mondta a Szegedi Tudományegyetem rektora az atv.hu-nak arra, hogy az Indexen szerdán arról jelent meg cikk, hogy az egyik kar dékáni hivatalvezetőjének lánya betegsége miatt nyelvvizsga nélkül kaphatta meg diplomáját.

Azt a cikk sem állítja, hogy jogszabálysértés történt az ügyben, bár a címe azt sugallja, hogy azért kapott diplomát az érintett személy, mert „anyád a dékán jobbkeze”.

Megjegyzendő, hogy az egyetemi hallgatói önkormányzat 2007 óta regnáló elnöke, Török Márk nyáron – konkrétumok nélkül – egy hasonló történetet említett abban a levélben, amelyben a dékánokat ostorozta, akik azt kérték, mondjon le, miután már törvény is született arról, hogy négy évnél tovább nem lehet hallgatói érdekképviseleti tisztséget betölteni. Róla egyébként épp kedden írta meg a sajtó, hogy ismét megválasztották, úgy, hogy egyetlen ellenjelölt volt, aki még a választás előtt visszalépett.

Szabó Gábor rektor szerint nem igaz, hogy törvénytelenül adott volna ki az egyetem diplomát, cáfolta azt is, hogy rendszerszintű szabálytalanság lenne, ami alapján szokás lenne „szíre-szóra kiadni papírokat”.

Az Index cikkében az is szerepelt, hogy a felsőoktatási jogszabályokban nem szerepel az a betegség, amelyre hivatkozva a könnyítést kérték. Csakhogy a betegség érzékeny személyes adat, az egyetem nem tudja elképzelni, hogyan juthatott ehhez törvényesen a portál. Az intézmény feljelentést tett tiltott adatszerzés gyanúja miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.