Belföld

Idén is újraválasztották a szegedi egyetem kirobbanthatatlan diákvezérét

2007 óta tölti be a HÖK-elnöki tisztséget, pedig már törvényt is hoztak, hogy ilyen sokáig ne irányíthassanak ugyanazok az emberek ilyen szervezeteket.

Újra Török Márkot választották meg a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának élére – ezt a szervezet sajtófőnöke közölte az Indexszel.

Török 2007 óta tölti be ezt a tisztséget, de már 2004-ben kari hallgatói önkormányzati elnök volt.

Korábban az Átlátszó Oktatás blog írt arról, hogy hosszú éveken keresztül úgy választották Török Márkot a 30 ezer egyetemi hallgatót képviselő és hárommilliárd forint fölött diszponáló hallgatói önkormányzat élére, hogy nem volt más pályázó. Az egyetemi hallgatói önkormányzat elnökét egyébként nem közvetlenül a hallgatók, hanem a részben a kari hallgatói önkormányzatok delegáltjaiból álló, épp Török Márk által elnökölt választmány választja meg.

Egyetlen olyan év volt 2010 és 2014 közt, amikor a választmány tagjai nem egyhangúlag szavaztak Törökre, akkor a 33 tagú testületből ketten utasították el személyét.

Ugyancsak az Átlátszó Oktatás hívta fel a figyelmet idén nyáron arra, hogy egy tavalyi törvénymódosítás következtében már csak négy évig lehet valaki tisztségviselő a hallgatói önkormányzatokban. Erre hivatkozva az egyetem vezetése megsemmisítette azt a határozatot, amellyel tavaly EHÖK-elnökké választották Törököt, ő viszont bírósághoz fordult, szerinte a négy év csak a törvény hatályba lépésétől vonatkozik rá.

Az egyetemi hallgatói önkormányzat sajtófőnökének keddi közléséből kiderült, hogy

idén volt még egy pályázó, ő azonban még a választás előtt visszalépett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik