Budapest, 2016. április 16.
Zsonglőrök a cirkuszi világnap alkalmából tartott rendezvényen a Fővárosi Nagycirkusz előtt 2016. április 16-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Közélet

Cirkuszjeggyel kedveskedett a diákoknak a Klik, de van egy kis gond az ajándékkal

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2016. 08. 12. 15:54

Korábban a témában:

A Fővárosi Nagycirkusz, helyesebben a cirkuszt üzemeltető Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) a színötös bizonyítvány mellé minden állami általános iskolába járó gyereknek küldött egy-egy cirkuszjegyet, ami kedves dolog tőlük. A motiváló akció mögött ott volt a Klik is.

Persze vidékről nem biztos, hogy egyszerűen és olcsón megoldható a budapesti cirkuszozás, mint ahogy azt a portál is felvetette, de még akkor is pozitív az üzenet. Főleg, hogy a Klik és a MÁV egyeztetésének eredményeként a diákok 90 százalékos, kísérőik pedig 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményben részesülnek, amennyiben a jutalom cirkuszjeggyel utaznak.

A kedvezményt egyébként nemcsak a Fővárosi Nagycirkuszban, hanem az akcióba bevont négy utazó cirkuszban is lehet érvényesíteni, Szombathelyen, Siófokon, Balatonalmádiban, Debrecenben, Pápán, Révfülöpön, Szekszárdon és Bonyhádon. Persze ott más előadások mennek, nem a szuperlatívuszokkal illetett Atlantisz gyermekei.

Van egy kis gond: minden jegy elkelt

Csakhogy az utazáson, és a kísérők költségén kívül van egy nagyobb bibi is. Nevezetesen az, hogy az ajándékjegyeket gyakorlatilag képtelenség igazi jegyre váltani. Ugyanis a cirkusz jelenleg futó előadása hetek óta telt házzal megy, és arra már augusztus 28-ig minden jegyet eladtak, mint ahogy erről a MACIVA igazgatója, Fekete Péter is beszámolt szerdai sajtótájékoztatóján. Az igazgató azt is büszkén mondta, hogy az egyik legforgalmasabb hónapban, júliusban 2012 és 2015 között átlagosan 645 fő jelent meg egy-egy előadáson, ezzel szemben 2016-ban 1091 ember nézte meg az aktuális műsort.

Vagyis nemhogy a vidéki, de a budapesti kitűnő tanuló kisdiákok is hiába nyúzzák a szüleiket, cirkusz úgy tűnik, legfeljebb ebben a formában lesz.

Egy hete még azt közölték, hogy bővítenek a kapacitásukon annak érdekében, hogy minden kitűnő diák bejuthasson az előadásokra. De úgy tűnik, ez sem volt elég, mert rendületlenül sokan panaszkodnak pl. a cirkusz Facebook-oldalán is.

Eddig 130 ezren látták

Fekete Péter igazgató arra is kitért, hogy a Fővárosi Nagycirkusz optimális esetben 1400 fő befogadására képes, ám igazodva a különböző produkciókhoz és azok biztonsági feltételeihez, nagyjából 1200 nézőt tudnak fennakadások nélkül fogadni.

Az Atlantisz gyermekeit a március 12-i bemutatótól kezdve mintegy 130 ezer néző látta, az augusztus 8. utáni előadásokra pedig minden jegy elkelt – hangsúlyozta. A vízi cirkusz augusztus 28-áig lesz műsoron, majd néhány hét szünet után, október elsején a Ludas Matyi című előadással nyit ki újra az intézmény.

Számoljunk!

Mint a Divany.hu korábban beszámolt róla, idén 112 ezer darab ajándékjegyet osztottak ki a nebulóknak országos szinten. (Tavaly még csak a fővárosi diákoknak küldtek jegyet.)

Tegyük fel, a felük el szeretne és el is tud menni rá, mert a szülő vállalja a kísérő jegy kifizetését, meg az esetleges utazás költségét (és ha tesó is van, az övét is). Ha csak egy kísérőt veszünk, akkor az 112 ezer jegy (amiből a fele fizetős).

A cirkusz az igazgató szerint nagyjából 1200 főt tud befogadni egy alkalommal. Ez azt jelenti, hogy kevés híján 100 előadásra lenne szükség ahhoz, hogy csak a kitűnő tanulók és kísérőjük jegyigényét kielégítse a cirkusz. (Ha 2 kísérővel számolunk, akkor pedig 150 előadás kellene.) És akkor senki más nem tud jegyet venni a produkcióra.

Az ajándékot egyébként július 6. és augusztus 28. között lehetett (volna) jegyre váltani. Olvasónk számítása szerint (aki felhívta a figyelmünket a beválthatatlan ajándékjegyekre) ez idő alatt mindössze 65 előadás volt.

Csalódott gyerekek

Szóval úgy tűnik, bár jó fej akart lenni, de akkor is minimum lehetetlen küldetést vállalt magára a cirkusz.

Vagy ahogy olvasónk fogalmazott:

Mégis minek osztogatták a jegyeket, amikor teljesen tisztában lehettek azzal, hogy ennyi látogatót képtelenség fogadni?

Az ő gyermeke mérhetetlenül csalódott volt és rajta kívül még nagyon sokan.

Ki korán kelt…

A Facebook-bejegyzések alapján azért volt, aki tudott élni az ajándékbeváltással, és el tudta vinni a gyerekét, családját az egyébként minden megszólaló által nagyon dicsért előadásra. Viszont nem kevesen vannak, akik hetek óta nem tudják elérni a cirkuszt, és arra is panaszkodtak, hogy az e-mailjeikre sem kapnak választ. Volt aki azt is szóvá tette, hogy bérletet vett, de nem tudja jegyre váltani, szóval nem csak a jól tanuló kisdiákok szülei között vannak, akik bosszankodnak.

A cirkuszt a weblapjukon megadott telefonszámon nekünk sem sikerült elérnünk (a tudakozótól kértünk másikat). Ezt szóvá is tettük. Azt a választ kaptuk, hogy a túlterheltség miatt van.

Lesz-e megoldás?

Többek között ezt is kérdeztük a MACIVA-tól. Fekete Péter igazgató lapunknak estére ígért választ. (Amint megérkezik, közöljük!) Így még nem tudjuk, telesül-e a kommentelők vágya, akik pluszelőadásokat, hosszabbítást remélnek/követelnek, kik-ki vérmérséklete szerint. Mert nem kevesen vannak, akik ragaszkodnak az Atlantisz gyermekeihez, hiába lehet más cirkuszban más előadásokra is beváltani az ajándékot.

Hamarosan kiderül, lesz-e a kialakult helyzetre megoldásuk. (Mi úgy sejtjük, igen!)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.