Gazdaság

Új pályázatot hirdetne a kormány napelemeseknek, energiatárolóhoz – kérdés, van-e értelme

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A 10 évnél régebben létesített (azaz szaldóból a kedvezőtlenebb bruttó elszámolásba átkerülő) napelemeseknek hirdethetnek új pályázatot, energiatároló létesítésére – derül ki a kormány, illetve az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára, Steiner Attila Facebook-oldalán kitett posztból. Részleteket egyelőre nem tudni a belengetett pályázatról. Az államtitkár azt írja, még az idén kiírják a pályázatot. A közlések alapján azoknak nyújtanak segítséget, akik már rendelkeznek napelemmel, de eddig nem tudták eltárolni az energiát. Steiner Attila ezt még azzal is megtoldotta, nekik (akiket a kormány egyik napról a másikra kizárt a szaldó elszámolásból) is lehetőségük lesz támogatással energiatárolót beszerezni, így ők is félre tudják tenni, hatékonyabban használhatják fel az általuk megtermelt áramot. Ezzel arra utalhatott, hogy eddig csak új napelemek mellé telepített tárolóra lehetett pályázni – a Napenergia Plusz Programban 75,8 milliárd forintos keretből kaphatnak támogatást azok, akik 2024-től létesítenek 4–5 kWh-s teljesítményű napelemet, és hozzá 7,5–10 kWh kapacitású energiatárolót.

Visszatérve az új tárolópályázathoz, első ránézésre azt is mondhatnánk, hogy bár jól kitolt a napelemesekkel a kormány, most korrigál. Az ugyanis anyagilag elég hátrányos a napelemesekere nézve, hogy 10 év után kizárják őket a szaldó elszámolásból (ami lehetővé tette, hogy éves szinten kelljen elszámolni az áramtermelésüket illetve felhasználásukat), és helyette havi bruttó elszámolásba kényszerülnek (ami által a nyári túltermelést 5 forintos áron vehetik át tőlük, télen pedig, amikor kevesebbet termel a napelem, 36 forintért vásárolhatják meg a hiányzó áramot). De mit javít ezen, ha energiatárolót létesíthetnek, állami támogatással? Hiszen a tárolóban nagyjából 2 napig tárolódhat csak a megtermelt áram, az nem lehetséges, hogy a nyári termelést eltegyék vele télre. Vagyis nem tudják félretenni a megtermelt áramot.

A Napelem-felhasználók Érdekvédelmi Platformja (NÉP) ezen túl is több oldalról megvizsgálta, mire lehet jó ez a gyanúsan a választások elé időzített bejelentés. Megállapították, hogy ha 2024-ben valóban meghirdetik a pályázatot, akkor elvileg összesen 8829 háztartási méretű kiserőmű (HMKE) tulajdonos pályázhatna, mert idén ennyien estek ki a szaldóból. De a NÉP szerint kapacitási-műszaki-technikai-beszerzési-anyagi okok miatt jóval kevesebbek számára lehet elérhető a lehetőség. Azt is részletezik, miért. A következő években már jóval többen peregnek ki a 10 évből a napelemesek közül, de ugye azt nem tudjuk, nekik is lesz-e majd pályázat. És mint írtuk, ha lesz is, attól még nem tudják a HMKE-sek eltenni a nyáron megtermelt áramot télre a tárolókban.

A NÉP szerint felmerül a kérdés, miért jó ez az állami támogatás nemzetgazdasági szinten, és milyen társadalmi haszna lehet. Szerintük nem az egyes HMKE-tulajdonosnak kell(ene) energiatárolóra pályázati lehetőséget adni, hanem az adott trafókörzetben az áramszolgáltatónak és a HMKE-tulajdonosnak kell(ene) úgynevezett mikroenergiatároló-hálózatot létrehozni, amelyek már jelentősen megkönnyíthetik egy-egy trafókörzetben a HMKE-vel rendelkező és a HMKE-vel nem rendelkező fogyasztók életét, nem mellesleg megkímélik az áramszolgáltatót is jónéhány műszaki problémától.

További javaslataik, felvetéseik:

  • A meglévő hagyományos invertert azonos teljesítményű okos inverterre cserélni, amely inverterhez optimalizálókkal ellátott napelemeket szerelnek fel.
  • Ha az inverter és a műszaki lehetőségek megengedik, a meglévő napelempanelek helyére nagyobb teljesítményűek felszerelése.
  • Amennyiben az inverter típusa megfelelő, érdemes lehet a legnagyobb teljesítményű energiatároló telepítése, kihasználva az állami támogatást, ezáltal növelhető az önfogyasztás szintje.
  • Amennyiben a műszaki kiépítés engedi, a HMV (használati meleg víz) kapacitása növelhető lehet további puffertartály(ok) beépítésével és elektromos áramos megtáplálásával.
  • Ha a magyar kormány valóban segíteni kívánna a 10 évnél régebben telepített HMKE-tulajdonosoknak, érdemes lenne tanulmányoznia Svédország hasonló kezdeményezéseit, ahol az állam támogatja a 6–8 éves napelemrendszerek teljes cseréjét, figyelembe véve a technológiai fejlődésből adódó hatékonyságnövekedést.

A NÉP az Alkotmánybírósághoz fordult a napelemesek közreműködésével, és továbbra is küzd a 10 év, 5 forint szabály eltörléséért.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik