Tudomány

Megzavarhatja a Föld mágneses mezejét a sok halott műhold

johan63 / Getty Images
johan63 / Getty Images

Egy friss tanulmány szerint a légkörünkbe újra belépő, működésképtelenné vált műholdak növekvő száma hatással lehet a Föld mágneses terére, írja az Interesting Engineering.

Sierra Solter-Hunt fizikus szerint amikor a műholdak elégnek, plazmát bocsátanak ki és fémporrá válnak. A por a visszatérés után szétterül az ionoszférán, a Föld légkörének ionizált külső rétegén. Ez a folyamat plazmaporréteget hoz létre a felső légkörben, ami hatással lehet a magnetoszféránkra.

A következő évtizedekben fél és egymillió közötti műholdat küldhetnek fel internetes megakonstellációk létrehozásának reményében, melyek egységeit időről időre cserélni kell majd.

Így egyre több egység porlad majd el a légkörben.

A fizikus szerint a műholdak visszatérése globális plazmapor-sávot hozhat létre, amelynek töltése magasabb, mint a magnetoszféra többi részének. A tanulmány szerint naponta több mint 50 tonna űrkőzet párolog el a Föld légkörében, és nagyjából 450 kilogramm töltött por keletkezik.

Ám mivel több műholdra lehet számítani, Solter-Hunt szerint hamarosan évente legalább egy Eiffel-torony mértékű fémhamut juttatunk majd közvetlenül az ionoszférába, miközben az ózonréteg olyan vastag csak, mint néhány érme.

Bár a fizikus eredményei azt mutatják, hogy legrosszabb esetben akár a Föld mágneses terét is eltérítheti a vezető részecskék ily mértékű felhalmozódása, sok kutató szerint ez túlzó megállapítás. Mindazonáltal azzal egyetértenek, hogy a problémára mielőbb megoldást kell találni.

Kapcsolódó
Lezuhant egy 2300 kilogrammos műhold
Az eszköz a Csendes-óceán felett lépett be a légkörbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik