Közélet

Pénzt vagy életet! Anyaság vagy képviselőség?

terhesség (terhesség, )
terhesség (terhesség, )
„Döntési kényszerben a gyermeket vállaló hölgyek!?”

Az idézett kérdéssel Balog Zoltán miniszter figyelmét akarta Oláh Lajos felhívni arra az abszurd helyzetre, hogy nem jár az úgynevezett csecsemőgondozási díj annak a nőnek, aki önkormányzati képviselő. Az ugyanis keresőtevékenységnek számít.

Ennek ismeretében egy önkormányzati képviselőnek két lehetősége marad. A szülést követően gyakorlatilag azonnal munkába áll és folytatja minden jogviszonyában a keresőtevékenységet.

A Demokratikus Koalíció független képviselője szerint nem ideális az a hatóságok által javasolt megoldás sem, hogy a nők függesszék fel keresőtevékenységeiket, hogy jogosultak legyenek a juttatásra.

Valószínűleg egy ilyen jellegű ajánlást csak az tudott tenni, aki a képviselői munka sajátosságait nem ismerte, hiszen ez szintén egy szokatlan helyzetet teremtene.

Oláh Lajos kérte a kialakult helyzet soron kívüli felülvizsgálatát, ha kell, a vonatkozó jogszabályok módosítását. Írásbeli kérdésére Balog miniszter államtitkára válaszolt. Hosszan, mert elmagyarázta, miért nem kell változtatni.

Abban az esetben, ha csecsemőgondozási díj mellett keresőtevékenységből származó jövedelmet lehetne realizálni, az a csecsemőgondozási díj alaptermészetével és jövedelempótló voltával ellentétes lenne.

Rétvári Bence szerint az ellenzéki képviselő felvetése, hogy az önkormányzati képviselők tiszteletdíja ne számítson keresőtevékenységből származó jövedelemnek, és az a csecsemőgondozási díj mellett is folyósítható lehessen, hátrányosan érintené a máshol dolgozó édesanyákat.

Az önkormányzati képviselők a választópolgárok többségének bizalmát élvezve nyerik el megbízatásukat, s a döntéshozatalban való részvétel mellett a döntések előkészítésében és végrehajtásában is közreműködnek.

Az államtitkár szerint a helyi önkormányzatokról szóló törvény nem tiltja, hogy egy képviselőnő a csecsemőgondozási díj igénybevétele mellett dolgozzon, csak tiszteletdíj elfogadása nélkül. Ha az nem éri el a minimálbér 30 százalékát, még azt is megtarthatja, utána a gyermekgondozási díjnál már lehetősége van a keresőtevékenységre is.

Rétvári ezek alapján végül arra jut, hogy gyermekek után járó pénzbeli egészségbiztosítási ellátások nem kényszerítik az édesanyákat döntési kényszer elé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik