Közélet

Az oktatásról vitatkoznak a Tisztelt Házban

Nem a vitanap lesz az egyetlen fontos momentum ma a parlamentben: szavazhatnak arról is, elsunnyoghatja-e a Magyar Posta és az MNB az adatszolgáltatást.

Az Országgyűlés ma a közoktatás állapotáról tart mintegy nyolcórás politikai vitanapot az MSZP kezdeményezésére. A képviselők a posta és a jegybank adatszolgáltatási gyakorlatán is szigoríthatnak, továbbá egy év haladékot adhatnak a cégeknek és civil szerveteknek az új polgári törvénykönyv (Ptk.) egyes rendelkezéseinek alkalmazásához.

A Ház reggel 9 órakor a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok ünnepnapjáról emlékezik meg. A napirend előtti felszólalások után elsőként megtárgyalják, majd el is fogadhatják az MNB-törvény módosítását, ami emelné a jegybanki vezetők fizetését, valamint szabályozná a jegybank által tulajdonolt gazdasági társaságok és a nemzeti bank által létrehozott alapítványok által kezelt adatok megismerését. A Ház dönthet a postatörvény módosításáról, ami a társaság egyetemes szolgáltatásain kívüli adatokra vonatkozóan korlátozná a nyilvánosságot.

Szavazás várható arról a fideszes indítványról is, ami a korlátolt felelősségű társaságoknak (kft.) egy évvel meghosszabbítaná a 3 millió forintos törzstőke megteremtésére vonatkozó március 15-i határidőt, emellett 53 ezer civil szervezetnek, vagyis a Magyarországon bejegyzett szervezetek 65 százalékának is egy év haladékot adna a szükséges változtatásokra. Elfogadhatják továbbá a kormány azon előterjesztését is, ami az olimpiai pályázat támogatásához kötődő adókedvezményt vezetne be.

A határozathozatalok után a közoktatás állapotáról tartanak politikai vitanapot az MSZP kezdeményezésére. A két másik ellenzéki frakció által is támogatott indítvány szerint a vita célja, hogy megvizsgálják “a pedagógusok által is felvetett és a társadalom széles rétegeiben visszhangra talált problémákat”, így például a gyermekek előmeneteli lehetőségeit, a pedagógusok munkakörülményeit, a tanszabadság kérdését – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik