A Magyar Posta hiteles dokumentumokat készít és továbbít elektronikus úton
Közélet

Törvénymódosítással védik a postát a versenytársaktól

24.hu
24.hu

2016. 02. 09. 18:38

Hiába állami cég, a jövőben nem lenne köteles minden adatot nyilvánosságra hozni.

Módosíthatják a postai szolgáltatásokról szóló törvényt a fideszes Németh Szilárd kezdeményezésére – a kedden benyújtott törvényjavaslat értelmében a Magyar Posta nem lenne köteles nyilvánosságra hozni olyan adatokat, amelyek „aránytalan sérelmet” okoznak az állami vállalat üzleti tevékenysége szempontjából. „Aránytalannak kell tekinteni a sérelmet különösen akkor, ha az adat megismerése bármely piaci versenytárs számára indokolatlan előnyt jelenthet” – áll a javaslatban.

Ha az új szabályt elfogadják, az már azokra a közérdekűadat-igénylésekre is vonatkozik majd, melyeket a törvénymódosítás hatályba lépése előtt kezdeményeztek.

A törvénymódosítást feltehetően az indokolja, hogy a Magyar Posta konkurenciát kap – még szeptemberben számoltunk be arról, hogy új szolgáltató jelenhet meg a piacon. A City Mail Hungary Kft. ráadásul a legjövedelmezőbb szektorban törne az állami cég babérjaira: a nagyvárosokban kézbesítene legfeljebb 50 grammos levélküldeményeket, míg a Magyar Postának a kisebb településeken is el kell látnia ezt a feladatot, ahol annyira nem éri meg.

A Parlament honlapjára kedden egy másik törvénymódosító javaslat is felkerült: a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvényt úgy módosítanák, hogy az az adózó, aki az olimpiai pályázat lebonyolításáért felelős nonprofit gazdasági társaságot támogatja, társasági adókedvezményre jogosult. Ez a társaság a Budapest 2024 Nonprofit Zrt., melynek igazgatóságában Schmitt Pál is helyet foglal, erről itt írtunk.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 26.
Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója, Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke, Görözdi György, MTK Kiemelt Beruházások Projekt Igazgatója és Paár Attila, a West Hungária Bau Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) az új Hidegkuti Nándor Stadion építéséről tartott sajtótájékoztatón 2015. október 26-án. Bejelentették, hogy a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. konzorciuma nyerte el a több mint hatmilliárd forintból épülő új stadion tervezésére és kivitelezésére kiírt pályázatot.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.