Üzleti tippek

Adóemeléstől tartanak a cégek

Bár saját növekedési kilátásaikat optimistán látják a nagyvállalatok, de emellett arra számítanak, hogy a gazdaságpolitika kedvezőtlenül fog hatni a működésükre.

Emelkedett a K&H nagyvállalati növekedési index, annak köszönhetően, hogy a társaságok árbevételüket, nyereségüket, beruházásaikat és a foglalkoztatottakat illetően is kedvezően látják az idei évet. A mutató első negyedéves értéke jelentősen, 4 ponttal emelkedett az előző negyedévhez képest, így jelenleg 9 ponton áll.

„A pozitív elmozdulás egyértelműen annak köszönhető, hogy a cégek saját helyzetüket illetően kedvező változásokra számítanak a következő egy év során. Ezt tükrözi, hogy a vállalati részindex 8 pontról 13 pontra nőtt, ami lényegesen magasabb az előző negyedév eredményéhez képest, és egyben az elmúlt egy év legoptimistább értéke” – tájékoztatott Peter Roebben vállalati üzletágvezető.

A várakozások javulása leginkább a pénzügyek, a foglalkoztatottak száma és a beruházási szándék növekedésében érhető tetten.

Ezzel szorosan összefügghet, hogy a cégek mintegy 57%-a jelezte, a következő egy év során fejlesztést tervez. A pénzügyeket illetően kifejezetten jó évet várnak a hazai nagyvállalatok, mivel 2,9%-os árbevétel- és 2,2%-os profitnövekedésre számítanak.

Mi magunk is azt tapasztaltuk, hogy év elején ismét intenzívebben érdeklődnek a cégek a finanszírozási lehetőségekről. A lakóingatlan fejlesztések, a termőföld vásárlási program, az EU-s támogatások intenzív pályázati időszaka más-más szektorokat mozgatott meg – mondta a szakértő.

Nem ilyen pozitív a gazdaság megítélése

A vállalati részindex pozitív irányú elmozdulásával szemben a makrogazdasági részindex stagnálást mutat a negatív tartományban, jelenleg -3 ponton áll.

„Elsősorban a gazdaságpolitika és a közterhek várt változására vonatkozóan tapasztaltunk negatív elmozdulást, mivel a korábbiakhoz képest több társaság látja úgy, hogy a gazdaságpolitika idén kedvezőtlenül fog hatni vállalatukra, illetve növekedni fognak a közterhek. A gazdaság helyzetének megítélése azonban – különösen hároméves távon – biztató, hiszen míg a következő egy évben csupán a társaságok harmada számít kedvezőbb gazdasági teljesítményre, hároméves távon már minden második vállalat gondolja így” – összegezte Peter Roebben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik