Üzleti tippek
Budapest, 2013. december 20.
Áruk a pénztár futószalagján a SPAR Magyarország Kft. Bécsi úti szupermarketében a cég online kasszákat bemutató sajtótájékoztatóján 2013. december 20-án. A SPAR megkezdte az online kassza átállást, a múlt hétvégétõl öt üzlet pénztárgépei állnak összeköttetésben a NAV-val.
MTI Fotó: Kallos Bea

Egyre többet költünk – Erre bazíroznak a cégek

24.hu
24.hu

2016. 04. 19. 13:55

Jelentősen emelkedtek a kkv-k pénzügyi várakozásai.
Korábban a témában:

„A vállalkozások átlagosan 7,1%-os árbevétel-növekedést valószínűsítenek a következő egy évben, ami jelentős, 2,3 százalékpontos ugrás az év végi várakozásokhoz képest, és egyben az elmúlt öt év legjobb eredménye. A cégek fele ugyan továbbra is 0-6% közötti növekedést feltételez, azonban nagymértékben, 29-ról 37%-ra nőtt a nagyobb, 6 százalék feletti bővüléssel számoló vállalkozások aránya. Alacsonyabb bevételt csupán minden kilencedik cég valószínűsít” – részletezte a bizalmi index eredményeit a K&H kkv-marketing főosztály vezetője.

Többet költ a lakosság

„Az optimista várakozások feltehetően annak köszönhetőek, hogy folyamatosan emelkedik a lakossági fogyasztás. A KSH első becslése szerint februárban naptárhatástól megtisztítva 6,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző év azonos időszakához képest” – tette hozzá Kovács Viktor Zoltán.

A különböző méretű vállalkozások árbevétel-várakozásai egyaránt nőttek, azonban igen eltérő mértékűnek látják a cégvezetők annak következő egy évi alakulását. A cégmérettel párhuzamosan a várt bővülés mértéke is egyre nagyobb.

  • Jelenleg a középvállalkozások a legoptimistábbak, amelyek 9,1 százalékos növekedést valószínűsítenek a korábbi 5,1% helyett.
  • A kisvállalkozások árbevétel várakozásai több mint duplájára, 3,5-ről 7,7 százalékra ugrottak.
  • A mikrovállalkozások 6,2%-os növekedést feltételeznek a korábbi 5,7 százalékhoz képest.

Az építőipar élénkülése is tetten érhető

A különböző ágazatok közül az ipari, építőipari cégek árbevétel-várakozásai a legkedvezőbbek, ők átlagon felüli, 8,1 százalékos bővüléssel számolnak.

A cégeknél általánosan 3,2%-ról 4,8%-ra nőtt a várt profit mértéke. A nyereséget tekintve a kis- és mikrovállalkozások hasonló eredményt valószínűsítenek (4,6 és 4,8%), míg a középvállalkozások e tekintetben is a legoptimistábbak az 5,6%-os várt bővüléssel.

A szektorok közül egyedül a mezőgazdasági vállalatok számolnak átlag alatti, mindössze 3%-os eredménynövekedéssel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.