Üzleti tippek

A közterhek miatt fáj a vállalkozók feje

Tízből négy kkv növekvő adókra és járulékokra számít a következő egy évben.

Bár a kis- és középvállalkozások várakozásait mutató K&H bizalmi index 4 pontos emelkedéssel újra megközelítette a pozitív tartományt, de még mindig -7 ponton áll.

„Az utóbbi két évben kisebb-nagyobb visszaesésekkel ugyan, de trendszerű javulást látunk a cégeknél, közelítünk a pozitív hangulat felé. Javulásra jelenleg leginkább a pénzügyeikben, a versenyhelyzetben, valamint a munkaerővel kapcsolatban számítanak a vállalkozások, míg negatívabb várakozás a közterhek várt változásánál figyelhető meg” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing főosztály vezetője.

Pénzügyekben optimistábbak

A következő egy évben átlagosan 7,1 %-os árbevétel- és 4,8%-os eredménynövekedéssel számolnak, ami igen nagy ugrás a tavaly év végén várt értékekhez képest (4,8% és 3,2%). Emellett versenyhelyzetüket tekintve minden negyedik cég számít arra, hogy a következő egy évben jobb helyzetben lesz a konkurenseihez képest, míg az előző negyedévben még minden ötödik cég gondolta így.

Fizetésemelés is jöhet?

A magasabb várt bevétel és a versenyhelyzet kedvező alakulása a munkaerővel kapcsolatos várakozásokra is pozitívan hat: minden negyedik (24%) kkv tervez felvételt, a legtöbben 1-4 fővel emelnék dolgozói létszámukat egy éven belül. További jó hír, hogy a vállalkozások több mint harmada (37%) fizetésemelésre is készül.

Ezzel szemben a közterhek alakulásával kapcsolatban az elmúlt negyedévhez képest jóval negatívabban nyilatkoztak: 30% helyett már a vállalkozások 40%-a számít növekvő adókra és járulékokra a következő egy évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik