Számla (számla)
Üzleti tippek

Átlagon felül számláznak külföldre a magyar cégek

24.hu
24.hu

2016. 01. 20. 17:27

Magyarországon jelentősen több számlát állítanak ki külföld felé, mint az európai átlag.

Az európai cégek számláik 13 százalékát állítják ki külföldi üzleti partner felé – összegzi az EOS-csoport a fizetési szokásokat vizsgáló felmérésük alapján.

  • A teljes költségvetési évet tekintve Németországban állítják ki a legtöbb ilyen dokumentumot, ami az összes számla mintegy ötödét (21%) teszi ki.
  • A második helyen Magyarország áll 18%-kal.
  • A lista végén Görögország (7%) és Oroszország (4%) található.

A Magyarországon kiállított nemzetközi számlák legtöbbször a kis- és nagykereskedelem, a nemzetközi szállítmányozás, a munkagépbérlés, az építőipar és az idegenforgalom területéről kerültek ki az elmúlt két évben.

Szigorított számlázás

Az európai cégek egyre inkább érzik a nemzetközi üzleti tevékenység jelentőségét. A megkérdezett, külföldi értékesítési tevékenységet is végzők mintegy fele szigorított a számlázási és fizetési feltételeken, aminek oka a rossz vagy behajthatatlan kintlévőségektől való félelem.

Míg a nyugat-európai megkérdezettek 40%-a érzi kockázatosabbnak a külföldi számlázást a belföldinél, addig a kelet-európai cégek 38%-a vélekedik hasonlóan.

Magyarországon mindössze a cégek 30%-a érzi többletkockázatnak, ha külföldi partner számára állít ki számlát.

„Az, hogy egy vállalat mennyire érzi kockázatosnak a külföldi számlázását, alapvetően befolyásolhatja a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok fejlődését” – mondta Somodi Bernadett, az EOS KSI Kft. értékesítési vezetője. Számos vállalat nem is érzékeli a nemzetközi piacokban rejlő növekedési potenciált: mindössze a megkérdezettek 21%-a véli úgy, hogy növekedést regisztrál majd a nemzetközi értékesítés révén.

Vannak azért optimista országok, így például Németországban 29%, az Egyesült Királyságban 25% vár növekedést. Magyarországon ez az arány a megkérdezettek 19%-a, ami kevéssel a kelet-európai átlag alatt (21%) van.

Jogi akadályoktól tartanak

Az európai vállalkozások a legnagyobb kihívásként a külföldi országok jogrendszerét és szabályozási kereteit tekintik. Bár 44%-uk azt állította, hogy megbirkóznak a felmerülő akadályokkal annak érdekében, hogy hozzájuthassanak külföldi kintlévőségeikhez. A megkérdezett hazai társaságok 30%-a úgy véli, hogy külső kintlévőség-kezelő partner nélkül nehézségekbe ütközik a külföldi lejárt tartozások behajtása.

A reprezentatív felmérés során a TNS Infratest 2800 döntéshozót kérdezett meg Európa 13 országában.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.