Calais, 2015. július 29.
Bevándorlók a Csatorna-alagút calais-i bejáratának közelében 2015. július 29-én. Legalább 1500 bevándorló próbált meg átjutni Franciaországból Nagy-Britanniába a Csatorna-alagúton keresztül július 29-re virradóra, az egyiküket halálra gázolta egy teherautó. (MTI/EPA/Yoan Valat)
Üzleti tippek

Nagyot szívnak a fuvarozók a menekültválság miatt

24.hu
24.hu

2015. 09. 20. 10:26

Jelentősen lassulhat egy-egy fuvar a migrációs helyzet miatt visszaállított határellenőrzések nyomán.
Korábban a témában:

A határátlépés több helyen az európai uniós csatlakozás előtti időket idézi. A határokon a tehergépjárműveknek hosszasan kell várakozniuk, és a rakomány kiszállítási ideje akár napokkal tolódhat. Az is gondot okoz a sofőröknek, hogy az átkelőknél a schengeni övezet miatt ma már nincsenek kialakítva a megfelelő tisztálkodási, étkezési lehetőségek.

„Azt tudni kell, hogy a kamionok nagy része a vállalatok számára rögtön a futószalagra szállítja az árukat. Vannak úgynevezett ’bookolt’ idők, amikorra oda kell érniük a fuvarozónak, mivel a gyártószalagon az előre megjelölt időpontban már pontosan azokra az alkatrészekre van szükség, amelyeket szállít.

A megszigorított határellenőrzések nyomán viszont ezt nem tudja biztosítani a fuvarozó és emiatt kötbért kell fizetnie. Ez pedig azt jelenti, hogy a fuvardíj jelentős részétől elesik a szállítmányozó cég, és a gépjárművezető jövedelme is csökken” – nyilatkozta a Teherszállítók Európai Szakszervezetének elnöke a Gazdasági Rádiónak.

Gócpontok

Székely Sándor hozzátette: a határátkelőkön várakozó kamionok rakományát is nehezebb biztosítani. A súlyos gócpontnak számító francia-brit határon, Calais-nál pedig az egyik legnagyobb probléma a migránsok bemenetele a raktérbe. Ez már több éve gondot okoz, de az utóbbi időkben eszkalálódott a helyzet.

Az útvonalakat nem biztosítják megfelelően az ottani hatóságok, és már az őrzött parkolók sem biztonságosak, így a fuvarozók továbbra is tehetetlenek a járművekre szálló menekültekkel szemben.

A sofőr által a szállítmány folyamatos ellenőrzése fizikailag lehetetlen és a saját biztonságát is szem előtt kell tartania, viszont a hatóságok a céget és a járművezetőt büntetik meg, ha mégis átvisznek valakit a határon. A Calais-nál való átkelést az utóbbi időben különböző sztrájkok is nehezítették, amelyeket a helyi kompüzemeltető munkásai és a vasutasok tartottak.

Balesetveszély

A szervezet elnöke szerint a menekültválság miatt általánosan problémát jelent, hogy a tranzit- és kereskedelmi utak biztonsága, járhatósága nem megfelelő, emellett az útvonalak helyenként rendkívül balesetveszélyessé váltak, például azért, mert emberek sétálnak az autópálya szélén vagy éjjel átszaladnak az úttesten.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.